Софийски градски съд остави в ареста 23-годишния Васил Василев, обвиняемия за убийството на 25-годишната си приятелка Калина в столичния квартал "Банишора" на 16 януари.

Васил Василев влезе в съдебната зала разплакан и запази пълно мълчание пред медиите.

Той беше в ареста с първоначален срок от 72 часа заради убийството на 25-годишната жена. Сигналът за разигралата се драма в блок в столичния квартал "Банишора" беше подаден към полицията на 16 януари от бащата на обвиняемия. Той получил смс от сина си, който му написал, че възнамерява да сложи край на живота си. На място полицаите откриха тялото на жертвата и обвиняемия, който бил в съседната стая. Калина е открита гола. Тя е починала от задушаване, сочи експертизата.

От заключението на съдебните медици става ясно, че Василев не страда от психично заболяване и интелектуалното му развитие е в границите. Няма данни за злоупотреба или зависимост към алкохол и дрога.

Обвиняемият е твърдял пред вещото лице, че няма спомен за случилото се във фаталната нощ.

Престъплението, за което е обвинен Василев, е умишлено, обясни съдията. Според съда извършеното престъпление е с висока степен на обществена опасност.

Аргументите на съда са, че има реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, както и риск да се укрие.

Решението не е окончателно и може да се обжалва. Ако има обжалване, то ще е на 24 януари.

Заседанието на съда се гледа при закрити врата по настояване и на обвинението, и на защитата. Причината е, че в част от свидетелските показания има твърде интимни подробности от живота на Василев и на жертвата Калина.

Нестандартни сексуални практики бележат бурната връзка на Васил Василев и Калина Симова. Някои от тях били новост дори за него, каза след заседанието на съда адвокатът му Христо Чолаков, цитиран от "24 часа".

Клиентът му продължава да твърди, че нищо не помни от нощта на убийството, но според прокурор Иван Тасков това е защитна версия. Във фаталната нощ Васил и Калина са имали романтична вечеря. Имало е пререкания за смс, който получава Калина, сочат данни от разследването.

Предполага се, че мотивът за убийството е ревност, породен именно от полученото от жертвата съобщение, което тя отказала да прочете пред приятеля си.

"Той е имал всички пароли до телефоните и компютрите на приятелката си", каза адвокатът на Василев - Христо Чолаков. Освен това Васил и Калина били сгодени. Родителите и на двамата дори планирали сватба. 

Жертвата поканила Васил да живеят заедно в нейния апартамент, а преди това той бил при родителите си. Пиел е успокоителни, защото имал проблем с краката - работата му като готвач налагала да стои прав.

На адвоката си е казал, че, ако наистина е извършил престъплението, ще се покае.

Ако бъде признат за виновен, Василев може да остане в затвора за срок от 10 до 20 години.