Причината за смъртта на 25-годишната жена в столичния кв. "Банишора" е асфиксия (задушаване). Това каза на брифинг градският прокурор на София Емилия Русинова.

Калина Симова е била убита от 23-годишния си приятел Васил Василев в жилището, в което са живеели. По думите на Русинова двамата са се познавали от около 3 месеца. Почти веднага са заживели заедно в апартамента, който е собственост на родителите на младата жена. По думите на градския прокурор, според свидетелски показания през последните дни е имало няколко недоразумения между двамата и вероятно Калина е поискала да прекратят отношенията си. 

"Вчера между 17 и 18.30 ч. младият мъж, извършител на убийството, се е свързал с баща си и с негови приятели по телефона със смс-си и от тях е станало ясно на всички тях, че жертвата е убита, намира се в апартамента и извършителят на деянието е предприел действия, целящи неговото нараняване и по-скоро причиняване на смърт, като е казал, че си е прерязал вените и кръвта тече. Сигналът е получен в МВР и от баща му и от негова приятелка", обясни Емилия Русинова.

На място веднага са изпратени екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната, които са срязали входната врата на апартамента, за да влязат, тъй като е била заключена.

Калина е намерена на дивана в хола гола, дрехите са били разхвърляни, а в жилището са намерени празни бутилки от алкохол и безалкохолни. Васил е бил в съседната стая, лежал на леглото и е бил гол до кръста. Той се е опитал да се самоубие с газов пистолет.

Директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев допълни, че най-вероятният мотив за убийството е ревност.

"Конкретният повод за ревността, е че тя е получила смс, докато са били вкъщи, с който той е искал да се запознае. Отказано му е и след това вече фактическата обстановка предстои да се изяснява", коментира той. По думите му до момента не са постъпвали данни за домашно насилие спрямо жертвата.

Комисар Хаджиев каза още, че убиецът е напълно адекватен и няма сериозни наранявания, но не си спомня как е убил приятелката си. Според шефа на столичната полиция убийството е било извършено спонтанно.

На брифинга стана ясно още, че Васил Василев се е опитвал да се самоубие и преди. Поводът за това е бил отново вероятна раздяла между него и предишна приятелка.

"Бащата на извършителя споменава, че преди около 5 години при раздяла с приятелката си, отново е правил опити да се самоубива. Аз си го обяснявам, че става дума за един лабилен човек", каза директорът на СДВР.

Емилия Русинова изясни, че тогава Васил е имал среща с психолози.

о всичко това не се развива на територията на България и по делото няма медицински документи, които да установяват какво е било състоянието му. От данните по делото не са му били предписани лекарства", посочи градският прокурор на София.

Русинова отново се позова на свидетелски показания, според които 23-годишният Васил бил е много емоционален и доста разстроен, след трагичен инцидент, който се е случил в семейството му преди няколко месеца.

Младият мъж вече е изписан от "Пирогов" и е отведен за разпит. Повдигнато му е обвинение в убийство и той ще остане в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска от съда налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

По делото са назначени множество експертизи, предстои да се установи дали има употребявани наркотични вещества.