Турският наказателен съд е отхвърлил днес поисканата отмяна за издирването с "червена бюлетина" и екстрадиция на 4-мата български граничари, които са обвинени за смъртта на турски бракониер. За това е настоявал на съдебното заседание турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на граничните служители, предаде БНР.

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски бракониер при инцидент, станал на границата ни край Резово през 2008 г.

Делото срещу тях е отложено за 28 декември.

Относно искането за екстрадиция на българските гранични служители турският съд в Къркларели трябва да събере необходимите документи, сред които са техни биометрични снимки заедно с пръстовите им отпечатъци.

Бургаският районен съд обаче отказва да изпълни поръчката. Бургаските магистрати се позоваха на европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде разследвано и обвинено два пъти за едно и също престъпление.

Турският съд днес е отхвърлил предложението на адвокат Молла за отмяна на поисканата екстрадиция.

"Аз поисках да бъде отменено искането на съда за "червена бюлетина", защото условията не отговарят на това и че подсъдимите в турския съд са оправдани в България, пък и за тримата даже няма и съдебно следствие. Те обаче ми отказаха. Изпратени са някакви документи от България, те ще бъдат преведени - даде се решение за превод", каза адвокат Молла.