Министерството на външните работи ще окаже всяко необходимо съдействие, в рамките на своите компетенции, за положителното разрешаване на случая с четиримата български граничари, обвинени в убийството на турски бракониер. Това стана ясно на среща в МВнР между заместник-министрите Тодор Стоянов и Георг Георгиев и депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Диана Саватева, съобщиха от външнополитическото ведомство.

Заместник-министър Стоянов е информирал, че чрез генералното консулство в Одрин са изпратени запитвания за информация по делото, както и че ще бъде поискано присъствието на наш представител на съдебните заседания. Предприети са стъпки и по отношение на адвокатската защита, като ведомството е предложило на сънародниците ни адвокати с опит в наказателните дела.

"Благодаря на МВнР и на министър Захариева, която знам, че работи активно и е лично ангажирана със случая", е подчертала Ивелина Василева.

"В този случай трябва да се действа бързо, но и много внимателно, защото ситуацията е деликатна", изтъкнал Георг Георгиев, който уверил депутатите, че от страна на министерството ще бъдат предприети всички възможни мерки. Той подчертал и необходимостта от интензивен контакт между отговорните институции.

Диана Саватева, която миналата седмица се е срещнала с граничарите, разследвани в Турция, е изтъкнала, че засега няма яснота от турска страна на какъв етап е делото. Тя споделила, че обвинените са значително по-спокойни, тъй като усещат подкрепа от страна на българските институции.

Участниците са се обединили около идеята, че бъдеща среща в един по-широк формат, ще бъде полезна за всички заинтересовани страни.