В Турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе пето заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи, съобщи БНР.  Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт "по небрежност". Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година,а Военната прокуратура в България прекрати разследването на случая заради липса на извършено престъпление.

На днешното заседание се очаква турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на българските граничари, да даде обяснения защо е недопустимо делото да се гледа по същество.

"Това ще обясня. Ще чакаме писмено дадените си обяснения, ще изложим пък и устно и също и по същество по делото, че те са оправдани от страна на българския съд и не могат да се водят в съда като подсъдими."

По направеното искане от Турския наказателен съд за обявяване на българските гранични полицаи за международно издирване чрез Интерпол, няма постъпил отговор от Министерството на правосъдието, каза още адвокат Молла:

"Той искаше, съдът, писмено да представя становището си и аз го дадох и казах, че трябва да се пише и до министерството за червена бюлетина, защото по процедура не би трябвало да е така."

4-мата български гранични служители - Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков - са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество. Молбата за прекратяване на делото на турския адвокат Джошкун Молла беше отхвърлена от съда.