Прокуратурата обвини защитата по делото КТБ, че бави процеса с четенето на обвинителния акт. Това става съзнателно, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Тази част от обвинителния акт е на сайта на прокуратурата повече от година. А и масова пракитика по дела е да не се чете диспозитива.

Интерес на прокуратурата е да се гледа делото, каза той. И допълни, че ако днес не беше се стигнало до там да се чете обвинителен акт, то утре можело да има разпит на свидетели. Освен това подсъдимите имат на разположение обвиненията си от години. Явно така ще продължи няколко месеца.

Гешев каза обаче, че продължава натискът върху свидетели. За това в спецпрокуратурата вече има дело срещу един от адвокатите на Цветан Василев за взети и дадени пари, чиято цел била да се "профилактира" свидетеля на държавното обвинение Бисер Лазов. На защитника, чието име шефът на спецпрокуратурата отказа да съобщи, вече е повдигнато обвинение. По неофициална информация на "24 часа" обвиненият адвокат е Лазар Карадалиев.

Отделна преписка има за заплаха за убийство към двама свидетели. Друга преписка има за вандалски действия.

Освен това вчера е депозирана молба от свидетел на прокуратурата, че свидетели от кръга на Цветан Василев му образуват дела от всякакъв тип. Прокурорският свидетел смятал, че така го натискат, за да промени показанията си, обясни Гешев. И каза, че този, който го прави, има интерес да бави делото. По последната молба прокуратурата ще прави проверка дали няма престъпление и от страна на магистрати.

Явно този натиск ще продължи, прогнозира Гешев.

Възражението на прокураутрата да бъде прочетен обвинителния акт в съдебната зала защитата определи като търсене на публичен ефект. Този тип изказвания са насочени към вниманието на журналистите, каза адвокат Ина Лулчева.

"Поредните тъпотии на Гешев!" - с тези думи защитата на Цветан Василев отхвърли казаното от ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев, че вече има повдигнати обвинения на адвокати за натиск над свидетели.

Защитата заяви, че не иска да бави делото, но настоява съществената част от обвинителния акт да бъде прочетена в залата, за да може всички да чуят за какво става дума. Адвокатите обаче потвърдиха, че все пак от основното дело за фалита на КТБ има отделени материали за натиск над свидетели. Те обаче били срещу неизвестен извършител. Целта на всичко това, според адвокат Константин Симеонов, била да бъдат направени част от свидетелите защитени, да не бъдат доведени в съдебна зала, а само да им бъдат прочетени показанията.

Заседанието по процеса продължава след кратка почивка. В съдебната зала прокуратурата чете съществената част от обвинителния акт, която е около 5000 страници. Прогнози сочат, че разпити на свидетели може да има най-рано през октомври.

Константин Симеонов прогнозира, че през лятото ще има развитие по молбата на Цветан Василев, в която той се позова на закона "Магнитски".