Районният съд в Ботевград остави за постоянно в ареста шестимата обвиняеми роми за атаката срещу униформени в нощта на събота срещу неделя в ж.к "Саранск" в града, съобщиха от прокуратурата.

Тогава ромите потрошиха с камъни, буркани и дървета три служебни автомобила на полицаи, изпратени на адреса по сигнал за силна музика. От МВР пуснаха клип от охранителна камера, заснела случващото се, но циганите се оплакаха от насилие и обявиха, че клипът е манипулиран и от него са изрязани кадрите, на които полицаите стрелят по тях. Според тях, униформените са действали като мафиоти.

След нападението бяха задържани и обвинени шестима мъже от ромския квартал. Те ще отговарят за това, че през нощта на 23 юни пред блок 15 в ж.к. „Саранск“ са  извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи ясно неуважение към обществото, и деянието било съпроводено със съпротива срещу орган на властта.

Според държавното обвинение, единият от обвиняемите е подбудил неустановени до момента лица, живеещи в бл. 15 и бл. 14 с думите: „Ей, съберете се, бе! Излизайте всички! Какво чакате, няма да им се даваме на тези!

В резултат на действията му към полицаите и ползваните от тях леки автомобили били масово хвърляни различни предмети. По този начин мъжът е целял да принуди униформените да не изпълнят задълженията си по предотвратяване нарушаването на обществения ред - да съставят акт на административно нарушение и да изземат два броя тонколони.

Жена, която също е сред обвиняемите, пък е хвърлила камък и други вещи както към полицаите, така и към служебните автомобили, като е било счупено предно панорамно стъкло, деформирана чистачка, нанесени побитости по тавана, задна броня и причинени други повреди, чиято обща стойност възлиза на 2094 лева.

На други два служебни автомобила били счупени предни леви стъкла и светлинна уредба, нанесени деформации по различни части, като причинените щети са в общ размер 1 220 лева.