Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание във връзка със становището на КПКОНПИ по казуса "Апартаментгейт".

Вчера стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество не е установила нарушения при проверките срещу Цветан Цветанов, министър Николина Ангелкова, бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов, като е прекратила производствата. Решенията, които са с дата 19 юни, по седемте производства са публикувани на сайта на комисията.

"По отношение на конфликта на интереси прокуратурата има една единствена съпричастност, когато е започнала съответната проверка по отношение на Цветан Цветанов, прокуратурата е отправила и сигнал до комисията за евентуален конфликт на интереси. Ние нямаме право да преценяваме такъв конфликт. Това може да го прави само комисията. Тя се произнесе по отношение на 10 или 11 лица. Но така или иначе произнасянето на КПКОНПИ, както и това дали има или няма конфликт на интереси не може да повлияе по някакъв начин на порверките на прокуратурата", обясни главният прокурор.

Във връзка с препращането от КПКОНПИ към Инспектората на ВСС на сигнала за Лозан Панов, Сотир Цацаров обясни, че Антикорупционният орган няма право да се занимава с това дали има или няма конфликт на интереси по отношение на магистрати. По думите му единственият орган е Инспекторатът към ВСС.

"В този случай, за да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото - няма конфликт на интереси. Производствата по конфликт на интереси нямат нищо общо с проверките на прокуратурата", подчерта главният прокурор.

По думите му това, което ще обуслови резултата от проверките на прокуратурата са данъчните ревизии на НАП.

"Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в Прокуратарата ще стане ясно има или няма престъпления и на първо място данъчни", уточни Сотир Цацаров.