Близо 16 000 подписа за отпадане на процедурата на съкратеното съдебно следствие и възможността за споразумение с прокуратурата при тежки умишлени престъпления внасят в деловодството на парламента близки на жертви на такива случаи. Подписката за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) беше инициирана от роднините на малката Кристин и жителите на сливенското село Сотиря след жестокото й изнасилване и убийство на 15 август.

Снимка: bTV

До момента са обработени 15 882 подписа от цялата страна и от чужбина, съобщиха инициаторите на подписката днес пред Народното събрание, където се събраха.

"Тук сме да поискаме промяна в закона - за доживотна присъда без право на замяна, без право на споразумение", заяви бабата на Кристин - Милка Георгиева, цитирана от БТА.

Снимка: bTV

Тя призова всички партии "да се хванат за ръце", депутатите да не се делят по цветове, а да бъдат майки, бащи, баби и дядовци, и да изградят закона веднъж завинаги, така че да няма следващо дете, следващо убийство, да няма следващи убийци, които са на свобода.

Ваня Министерска - майката на Дарина, която беше убита от мъжа си заедно с дъщеря си Никол, пък апелира всички партии и хора да се обединят и да гласуват отпадането на института на съкратеното съдебно следствие и да не се протака твърде дълго между първо и второ четене, както е станало с поправката, свързана с домашното насилие.

От БСП подкрепиха подписката на близките за справедливост и за възмездие, като лидерът Корнелия Нинова лично се разписа и след това участва в брифинг заедно с инициаторите.

Снимка: bTV

"Категорично ги подкрепяме без никакви партийно-политически алтернативи, агресия или използване на случая", заяви тя.

Нинова припомни, че от левицата внесоха законопроект за промени в НПК при тежки телесни повреди и убийства да не се прилага споразумение и да не се намалява присъдата от доживотна без право на замяна на по-малка.

"Нашето предложение днес ще се гледа в правната комисия", отбеляза социалистката и призова за бързото му обсъждане в пленарната зала.

Ако то бъде прието до влизане в съда на делото за случая в Сотиря, то ще се приложи новият закон и няма да има съкратено производство, обясни тя.

Снимка: БСП

Нинова уточни, че има и предложение от ГЕРБ, но то е за промени в Наказателния кодекс.

"Предложението им е да може и занапред да се намалява присъдата, но вместо с една трета - с една пета. Това не е справедливост. ГЕРБ предвиждат всеки случай да се преценява от съда конкретно и да се решава. Ние не сме съгласни с това, искаме в закона да е закована забрана и всеки съд и прокурор да се съобразява с това - никакво съкратено производство, никакви споразумения, никакво намаляване на присъдата при такива престъпления", коментира още тя.