По данни към 17 часа днес, главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на шестима кандидати за кметове и общински съветници по разследване на Специализираната прокуратура. С определение на Спецсъда са задържани под стража четирима обвиняеми, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Изпратено е искане и за привличане на осем кандидати за общински съветници като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура.

По информация на прокуратурата към 18 часа от вчера, исканията до ЦИК по разследвания на СГП бяха единствено за трима кандидати за общински съветници.

ЦИК е дала разрешения за привличането им като обвиняеми на седем души по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на избирателната комисия.

Образувани са 65 разследвания в прокуратурата (с осем повече от вчера) с предмет - престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред. Три досъдебни производства са прекратени.

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 броя са с предмет престъпления, свързани с изборите. С повдигнати обвинения са десет човека.

В Прокуратурата са образувани 901 прокурорски преписки, от които по 545 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39  преписки, а по останалите 317 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.