Бургаският окръжен съд остави в ареста 27-годишния айтозлия Теньо Енчев, който преди дни преби жестоко до смърт 19-годишната си приятелка Ивета Тинева - майка на 3-годишния им син.

"Съжалявам, това беше човекът, когото много обичам. Всичко стана след един семеен скандал. Нека остана в ареста, аз ще си ходя наранен", заяви пред решението на магистратите Енчев, цитиран от "24 часа".

Снимка: БТА

Прокуратурата настоя да му бъде наложена най-тежка мярка за неотклонение, след като му повдигна обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост, с множество удари с юмруци и ритници в главата на младата жена. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив и за него законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна.

"Конкретната причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма, довела до оток на мозъка. Момичето обаче е удряно с юмруци и ритници не само по главата, но и по тялото", заяви прокурор Чалъмова.

Според държавното обвинение има вероятност задържаният да се укрие или да извърши ново престъпление, както и да въздейства върху свидетели, ако бъде пуснат на свобода. Той е многократно осъждан като първите му прояви са още, докато е бил непълнолетен. За последно Теньо излязъл от затвора през април 2016 година.

Снимка: БТА

Служебният защитник на задържания също поиска той да остане в ареста, но подчерта, че деянията на клиента му са плод на прехода в държавата, като системата не успяла да му въздейства. През последните години обаче, той е имал желание да създаде семейство, което показвало, че нещо в него се е променило.

"Той мисли за детето, тепърва осъзнава всичко, което предстои в живота му. Той е дете на разведени родители. Теньо се е преместил с майка си в София, баща му е останал в Айтос. След години се връща и това е плод на всичко онова, отношението на обществото по онова време, към децата на прехода. Липсата на баща и родителска грижа. Той не е искал да се стигне до такъв край, няма никакъв умисъл", коментира в кулоарите адвокат Пламен Генов.

Той изтъкна, че в случая имало и забавяне на Бърза помощ, което щяло да се уточнява тепърва.

От прокуратурата обаче заявиха, че няма данни за забавяне от страна на Спешна помощ.

След убийството Теньо разказал пред разследващите, че пребил Ивета, защото се вбесил, че оставила детето им дълго време напишкано. По неофициална информация той употребява наркотици и вероятно е бил дрогиран по време на убийството. Теньо и Ивета, която е от София, се преместили да живеят в Айтос, когато детето се родило.

Социалните служби са взели под закрила малкия Наско, който остана без майка. В момента се търсят или роднини на родителите, които да могат да се грижат за него, или приемно семейство.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Теньо Енчев редовно е биел Ивета, която била с него от 13-годишна. За това свидетелствала майката на пребитото до смърт момиче - Димитринка Тинева. Пред разследващи тя разказала, че няколко пъти е виждала синини по тялото на дъщеря си, за които тя признавала, че са от Теньо. Оставала при насилника заради детето, а и понеже била свикнала с него. Случвало се, когато двамата гостуват в София при Димитринка, Ивета да споделя за насилието, но така и не подала жалба в полицията.

Момичето израснало без баща, който изобщо не познавала, разказаха близки до семейството.

По време на семейния скандал на 16 юни в Айтос, приключил фатално, и Теньо, и Ивета са употребили алкохол, съобщи наблюдаващият прокурор Чалъмова. Пробите показали 1 промил в кръвта на мъжа и 0,88 - в тази на жертвата. Кръвните проби за наличие на наркотици все още не са готови, но според разследващи Теньо редовно е употребявал наркотични вещества.