Варненският окръжен съд осъди на 2 години и 6 месеца затвор 39-годишния Д.И. за грабеж, представляващ опасен рецидив. Това е 21-та му присъда, тъй като в съдебното досие на подсъдимия са записани до момента 20 осъждания, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Младият мъж заживял във Варна преди четири години. Занимавал се с правене на татуировки и бил добре познат на органите на реда заради честите си престъпни прояви. На 15 септември 2017 г., при условията на опасен рецидив, той се възползвал от състоянието на мъж, който бил видимо пиян, и отнел мъжката му чантичка с мобилен телефон, СИМ-карта и 1800 лева. Според съдебно-оценителната експертиза отнетото със сила е на стойност 2075 лева.

Веднага след като извършил грабежа, подсъдимият изхвърлил чантата, като задържал мобилния телефон и личната карта на ограбения варненец. По-късно продал на неустановено по делото лице мобилното устройство.

След разкриването и уличаването му като извършител на грабежа, Д. намерил и върнал телефона "LG magma" и личната карта на жертвата, като телефонът бил със счупен дисплей.

Според заключението на назначената по делото съдебно-психиатрична експертиза подсъдимият страда от синдром на зависимост към алкохол и е пристрастен към наркотици.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.