Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за умишлено причинена смърт срещу 37-годишния Петър Тодоров, който блъсна и уби на място 15-годишния Филип Арсов на пешеходна пътека в центъра на София, съобщават от обвинението.

Тежката катастрофа стана около 21.15 часа на 2 септември м.г. Тогава ученикът от столичната Първа английска гимназия тръгнал по пешеходната пътека на кръстовището на улиците "Гурко" и "Шишман". 37-годишният Тодоров пък шофирал лек автомобил "Мерцедес". Мъжът изобщо не спрял и блъснал момчето, което след удара издъхна на място. Тодоров, в чиято кола имаше млада жена с дете, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Според разследването 37-годишният водач е имал достатъчно време и видимост да реагира, за да не се стигне до произшествието. Петър Тодоров е карал след употреба на алкохол, резултатът от пробата е 2,1 промила. Той заявил, че е изпил шест бири, преди да се качи да шофира.

Според експертиза мъжът е шофирал с близо 60 км/ч над ограничението в участъка, където разрешената скорост е 30 километра в час. Пред свидетел по делото шофьорът признал също, че е ускорил, за да премине през пешеходната пътека преди Филип.

От СГП уточняват, че обвинението срещу Петър Тодоров е повдигнато по чл. 342, ал. 3, б "в", пр. 1, вр. ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, а предвиденото наказание е лишаване от свобода от десет до двадесет години, а в особено тежки случаи - от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.