Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. 

Той е обвинен за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г., като министър на икономиката и енергетиката, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Второто обвинение спрямо Овчаров е затова, че в периода от 31 май 2006 г. до 26 февруари 2007 г., като министър на икономиката и енергетиката е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за "Мини Бобов дол" и държавата, като случаят е особено тежък.

За днешното заседание на съда дружеството и енергийното ведомство не изпратиха свои представители. А Министерство на финансите не предявява претенция към Румен Овчаров. Така нито една институция не прояви интерес към това да предяви иск.

Адвокатът на Овчаров - Васил Василев припомни тезата си, че прокурори от градската прокуратура нямат право да участват на дело в спецсъда, още повече с нарочна заповед на главния прокурор.

Той поиска делото да бъде върнато на прокуратурата, защото в обвинителния акт имало редица пороци и така не можело да се гради защита.

Съдът се съгласи, че има неясноти в обвинителния акт и така Румен Овчаров нямало как да разбере в какво точно е обвинен. А за да се организира адекватна защита трябва да се уточнят редица дати в обвинителния акт. Това не може да се случи в хода на процеса. 

Решението на магистратите не е окончателно и точно от тази възможност ще се възползват от обвинението. Прокурорите обясниха, че ще протестират връщането на обвинителния акт пред по-горната инстанция, защото според тях всичко е ясно в обвинителния акт.

Адвокатът на Овчаров обясни, че това дело било поръчково. Не отговори обаче на въпроса кой стои зад поръчката. Допълни, че за спецсъда над всичко е институцията на главния прокурор.

Самият Овчаров допусна, че има връзка между този процес и повдигнатите срещу него обвинения по случая "Белене".