Овчаров е бил призован във връзка с едно от обвиненията, които му бяха повдигнати в началото на февруари, предаде БНР.

Запитан, дали призоваването му днес, е знак, че разследването е на финала си, бившият енергиен министър заяви: "Не мога да ви кажа какво означава".

Също толкова лаконичен беше Овчаров и за казаното от червения бизнесмен Георги Гергов, че той и лидерът на БСП Корнелия Нинова нямали право да говорят за паралелна държава и мафия, защото единствената им чиста сделка била тази за пловдивския панаир.

"По тези сюжетни линии не му е тук мястото да разсъждаваме", категоричен бе той.

В средата на ноември м.г. Румен Овчаров стана четвъртият обвиняем по делото за АЕЦ „Белене“, след като му беше повдигнато обвинение за безстопанственост в размер на 193 млн. евро. Според прокуратурата той е допуснал да бъде подписано първото споразумение с „Атомстройекспорт“ за строежа на централата.

На 3 февруари т.г. прокуратурата му повдигна още две обвинения за концесията на мини "Бобов дол". Според държавното обвинение бившият енергиен министър е превишил властта си и е разрешил на изпълнителния директор на мини „Бобов дол“ да сключи договор за наем с „Ораново“ ЕООД.

Дружеството е придобило право да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. Румен Овчаров е извършил и престъпление по служба през февруари 2007 г. Става дума за концесионен договор, отново отнасящ се до мини „Бобов дол“, чрез който са добити 557 256 тона въглища.

Това количество е неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства. Имало е опасност за хората и за работещите в мината.