"Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото му да даде обяснения", обяви съдия Виржиния Петрова като отговор на искането на адвокат Константин Симеонов - Цветан Василев да говори за обвиненията си по делото за присвояване на 2,7 млрд лв. от КТБ. 

Tя обясни, че ще проучи какви са техническите възможности за връзка с основния подсъдим, който е в Сърбия, като за целта тя ще потърси съдействие от Министерството на правосъдието и сръбските власти.

Изявлението на съдийката бе прието с бурни ръкопляскания в съдебната зала от останалите 17 подсъдими заедно с Василев.

Прокурор Даниела Начева изрази позиция, че прокуратурата иска да чуе обясненията на Цветан Василев. Искането на защитата било неоснователно обаче, защото делото срещу Василев се разглеждало в негово отсъствие по задочната процедура.

По думите й Василев, ако е искал да упражни правата си лично в съда, е можел, ако се беше съгласил да бъде екстрадиран от Сърбия. Прокурор Начева допълни, че няма информация на какъв етап е производството по екстрадиция към момента. Според нея видеоконферентната връзка е предвидена като изключение в процеса.

Днес по делото КТБ обяснения дадоха останалите подсъдими по делото. Общото в изказванията на голяма част от тях беше, че не разбират обвиненията срещу тях или ако разбират, то не откриват факти, които да ги подкрепят. Част от подсъдимите казаха още, че са изпълнявали това, което е пишело в трудовите им договори и са спазвали закона. Като отбелязаха, че не са знаели за съществуването на престъпна група и никой не ги е канил да участват в нея.

Процесът ще продължи на 12 и 13 март с разпит на свидетели.