Съдебната сага по мегаделото "Октопод" приключи - съдът призна Алексей Петров за невинен по всички обвинения. Заедно с още няколко души той бе обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Делото започна през 2010 година, когато бившият съветник в ДАНС беше показно арестуван в дома си от антимафиоти. Тогава Петров определи ареста като "политическа репресия".

Днес оправдани бяха още Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов. Единствените осъдителни присъди са за Марчело Джотолов и Янко Попов. Те бяха признати за виновни в изнудване на бившия полицай Николай Денков за 180 000 лева преди 11 години. По това обвинение обаче двамата получиха условни присъди от по 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, на по 4000 лева глоба и да платят разноските по делото. Съдът уточни, че това престъпление не е извършено в съучастие с Алексей Петров и той не е бил подбудител и помагач.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Първоначално делото беше внесено в Софийския градски съд през 2011 г. и в продължение на две години беше гледано от съдия Румяна Ченалова. След като тя беше уволнена, делото трябваше да започне отначало. Междувременно бяха създадени специализираните съд и прокуратура и тъй като делото "Октопод" започваше от нулата, процесът беше пратен в Спецсъда.

Там процесът тръгна през 2015 г. През ноември същата година обаче внезапно почина основният свидетел в процеса - Георги Цветанов, който загина в катастрофа. Случайно или не, в рамките на същото денонощие още един свидетел - Пламен Устинов, беше тежко ранен с брадва при саморазправа.

Подсъдим по делото беше и бившият висш прокурор Цеко Йорданов, който беше обвинен в престъпление срещу правосъдието. В края на 2015 г. разследването срещу него беше прекратено, а наскоро той осъди прокуратурата за 50 000 лева. Заради бруталните арести в акцията пък България беше осъдена в Страсбург да плаща обезщетения за близо 110 000 евро, припомня "Лекс".

В началото бяха образувани три основни дела, които бяха популяризирани като "Голям Октопод", в който ставаше дума за тежки икономически престъпления, "Нежен Октопод" - за сводничество и проституция и "Малък Октопод" - за рекет и принуда. В крайна сметка остана само последното. Според МВР и прокуратурата става дума за престъпна група с мащабна дейност - рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване "Кремиковци" АД, данъчни престъпления и сводничество.

Дълго време имаше и висящо производството за пране на пари срещу Петров, но след 4 години беше прекратено от прокуратурата.

В началото на миналата година пъ той беше пратен на съд по още едно дело, заедно с бизнесмените Явор Джиджев и Теодор Дечев - за присвояване на 1,3 млн. лева. По него обаче тримата бяха оправдани на две инстанции и прокуратурата дори не протестира пред Върховния касационен съд.

В края на октомври 2015 г. Алексей Петров оцеля при опит за атентат, извършен с два гранатомета. Стреляно беше по бронирания му мерцедес, близо до къщата, в която живее.