Специализираният наказателен съд остави в ареста бившия кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева.

Обвинената в корупция Иванчева поиска от магистратите да променят мярката й за задържане в по-лека заради множество медицински проблеми и желанието й да се подложи на процедура ин витро, за която е направила постъпления преди задържането й, предаде БТА.

Тя разказа в съда, че е правила нужните процедури и лекари установили, че тя все още може да има дете, заченато по изкуствен път, въпреки че е на 44 години.

"В ареста получих паник атаки, развих клаустрофобия и всички зъби започнаха да ми се клатят", оплака се още Иванчева, цитирана от "24 часа".

Тя прекара около две седмици в затворническата болница заради здравословни проблеми.

Снимка: Булфото

Тя отново отрече да е искала подкуп от предприемача Александър Ваклин, както твърди обвинението. По думите й той обещал дарение за детска площадка.

Двамата прокурори по делото обаче за пореден път изтъкнаха, че е открито светещо вещество и по лявата, и по дясната ръка на Иванчева, както и по носа й, и това било от взетия подкуп от 70 000 евро.

Според обвинителите в последните дни Иванчева пращала от ареста бележки на другия обвинен по делото - бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, с които го молела да промени обясненията си пред разследващите, така че защитните им версии да се уеднаквят.

Прокуратурата каза, че в колата на Иванчева е намерено и тефтерче, с което тя записвала сметки за застроена площ и колко е сумата на квадратен метър. Предполага се, че в записките си изчислявала колко да е общият рушвет за Ваклин.

"Кой ще даде 1 млн. лева да му пуснеш проект, това е абсурдно", отвърна Иванчева по повод обвинението, че е поискала общо 500 000 евро от бизнесмена.

Решението на Спецсъда не е окончателно и подлежи на обжалване.