Спецапелативният съд отказа да пусне от ареста бизнесмена Атанас Бобоков.

Защитата твърди, че през последните седмици на Бобоков е прилагано лечение, което вместо да му помогне, му усложнило здравното състояние.

Атанас Бобоков е обвинен, че е част от престъпна група. Разследването е за незаконен трафик на отпадъци.

Обвинение има и бившият зам.-ресорен министър Красимир Живков.

В съдебната зала стана ясно, че всички останали са пуснати от ареста. Факт, който прокуратурата обясни с това, те проявили "съвест и доблест".

Мислех, че правосъдието е за престъпниците. С шок установих, че не е нужно да си извършил престъпление, за да стоиш в ареста. Като дойде време за дело, дори няма да ме извикат, защото няма доказателства, каза Бобоков. 

Той заяви, че е готов да съди България за незаконен арест. Този процес е фарс. Чудя се как съдът успява да намери аргументи да ме държи в ареста. Нямам понятие как стана "тази работа".

Всичко започна с една пияр кампания на прокуратурата, посочи Бобоков. Той заяви, че има подозрения кой иска бизнеса му. Но предпочете да не говори с имена.

Прокуратурата обаче беше категорична, че са събрани доказателства, че братя Бобокови са използвали кухи фирми за обработка на опасния отпадък, използвали са площадки на дружества, които не са били в състояние да оползотворяват боклука, получавали са съдействие от вече бившият зам.министър на екологията и обвинаем по същото дело - Красимир Живков.

Затова и държавното обвинение смята, че ако мярката на Атанас Бобоков бъде намалена на по-лека, бизнесменът може да извърши нови престъпления или да повлиае на делото.

Общо 7 са обвиняемите за схемата с боклука. Братът на Атанас Бобоков - Пламен Бобоков остана на свобода срещу парична гаранция още в началото на делото.

Първоначално тя беше определена на 1 млн.лв., а впоследствие намалена на 10 000 лв.

Пламен Бобоков е обвиняем и по второ дело, за търговия с влияние.