Апелативният специализиран наказателен съд отхвърли като неоснователен протестът на прокуратурата за промяна на мярката на Пламен Бобоков от парична гаранция в постоянен арест.

Определението на съда е окончателно, а Бобоков ще остане на свобода срещу парична гаранция от 1 млн. лв.

По време на заседанието стана ясно, че министърът на външните работи Екатерина Захариева е била разпитвана по делото за търговия с влияние, по което даваха показания президентският съветник Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков.

Разпитът на външния министър е бил вчера и е свързан с публикуваните чатове между Бобоков и Узунов, в които се обсъждат посланически назначения в Нигерия и Алжир. Той е част от новите доказателства, които прокуратурата представи пред апелативните спецмагистрати, за да мотивира опасността Пламен Бобоков да повлияе на разследването за опасния боклук и да се укрие заради влиятелните си приятели.

В самия разпит Екатерина Захариева е казала, че Бобоков е поискал среща с нея, видели са се в МВнР, той е предложил конкретни хора, които да бъдат назначени за посланици в страни, в които той има траен бизнес.

По повод този разпит адвокатът на Бобоков Ина Лулчева заяви, че е потресена от това, че някой може да криминализира контакти на хора с държавни институции.

Няма нищо престъпно в това да се иска среща с представител на държавна институция и тя да се провежда там, коментира адвокат Лулчева.

Самият Бобоков коментира, че присъствието му в групата заподозрени по аферата с опасния боклук е, за да има законен повод да бъдат изследвани контактите му и така чрез познанството му с президентския секретар Пламен Узунов да бъде ударен държавният глава Румен Радев. Тази цел се постига чрез публичното му дискредитиране и чрез избирателното публикуване на мобилната му комуникация: „Аз търгувам с масло, а не с влияние“, каза той на влизане в сградата на спецсъда.