Софийската апелативна прокуратура върна на Софийската градска прокуратура производството, известно в публичното пространство като делото за снимките на "кюлчета и пачките в чекмеджето", съобщиха от обвинението.

"При извършен служебен контрол е констатирано, че наказателното производство е прекратено, без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване", обясняват от САП.

Досъдебното производство е върнато на СГП с конкретни указания за попълване на доказателствена съвкупност.

Разбрах за прекратяването на това досъдебно производство, за съжаление, от публикация, която ми беше изпратена тази сутрин. Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ, коментира преди дни главния прокурор Иван Гешев.

Документът е изпратен и до Върховната касационна прокуратура, като решението за прекратяване би могло да бъде отменено от Софийската апелативна прокуратура. Наблюдаващият прокурор е постановил и "да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят "слонова кост".

Серията от снимки бяха публикувани първо от сайта "Афера" в средата на юни 2020 г. Според анонимния автор кадрите са от спалнята в резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов - "Секвоя". На тях се виждат спящ човек, пари в чекмедже, запалки за пури и пистолети, както и кюлчета злато. Последва и скандалът с тъй наречената "Мата Хари" - тайнствената дама, която е заснела снимките.

Самият Бойко Борисов отрече твърденията и до днес повтаря, че това е скалъпен компромат и той няма нито пачки, нито кюлчета. Преди няколко дни той също заяви, че не е бил уведомен, че производството е било прекратено.