"Чекмеджегейт" е от категорията дела, както "Барселонагейт", които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев. Така че всяко едно действие по това дело - за кюлчетата и парите в чекмеджето в спалнята на правителствената резиденция "Секвоя", е съгласувано с главния прокурор. Убеден съм в това, макар да нямам доказателства, че независимо къде е г-н Гешев, дали в България или в САЩ, всяко едно движение по делата е съгласувано с него персонално. Това заяви в предаването "120 минути" на bTV директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

По думите му подобни дела би трябвало да приключват много бързо и прозрачно. 

"Прекратяването на т.нар "Чекмеджегейт" и активизирането на "Барселонагейт" бих могъл да го определя като танц на г-н Гешев с политиците. По едното дело прекратява, по другото - активизира. Така той дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква от тях. Това е неговият танц с политиците. Очевидно е танц, който той е овладял и отдавна танцува", допълни Сарафов. 

По думите му, поставянето на дела на трупчета е без неговото знание, а такива дела се ползват за политически шантаж.

Директорът на НСлС даде подробности и за снимките, разпространени по-рано днес от Антикорупционния фонд в социалните мрежи. На кадрите Сарафов е сниман с бившия следовател Петър Петров, известен като Пепи Еврото, в столичния ресторант "Осемте джуджета".

 

"Срещу мен се води една мръсна, непочтена и кална война", категоричен бе Борислав Сарафов.

По думите му кадрите са отпреди около 3 години. Според Сарафов те са направени не със специални разузнавателни средства, а от "частното външно наблюдение" на главния прокурор.

"Снимките са направени от нелегална структура, ръководена оперативно от Стефчо Банков (бившият шеф на "Вътрешна сигурност в МВР - бел.ред), който след като бе уволнен от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, сега е прокурорски помощник към главния прокурор. Това е скандално, но за съжаление е вярно. Главният прокурор провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано наблюдение, видео и фотозаснемане. Очевидно Гешев е човекът, който натиска копчето Enter и пуска записи", каза още Борислав Сарафов. 

Той обясни как според него се е случило заснемането на кадрите.

"Тогава, преди 3 години, още се опитвах да поддържам нормални, човешки отношения с главния прокурор. Иван Гешев искаше да се видим и трябваше там в този ресторант "Осемте джужджета" да го направим. Той не дойде. Подозирам всичко е направено с тази цел, да бъда заснет", обяви директорът на НСлС.

Според него, обвинител №1 счита прокуратурата за своя лична собственост и я използва за решаването на своите собствени проблеми.