Преди дни магистратът от Окръжния съд във Велико Търново Теодор Милев постанови условна присъда на шофьора Антон Иванов, който преди година прегази на тротоар в Горна Оряховица двама млади мъже. 40-годишният Димитър почина на място, а 20-годишният Красимир изпадна в мозъчна смърт. Лекарите във великотърновската болница не успяха да го спасят и два дни по-късно той също издъхна. Младежът обаче даде живот на 4-ма души, след като роднините дариха органите му.

Съдия Милев гледа делото по съкратената процедура. Така шофьорът Антон Иванов получи само 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Решението на магистрата накара бащата на 20-годишния Краси - Янко Енев, да напише сърцераздирателно писмо до медиите. Това предизвика буря от възмущение и ярост в социалните мрежи.

Местният в. "Борба" днес припомни биографията на съдията, която свидетелства, че самият той е не по-малко скандален от решението по делото.

63-годишният Теодор Милев е съдия от кариерата. Бил е председател на съда в родния си град Горна Оряховица, после управлява Окръжния съд във Велико Търново, припомня местният в. "Борба". През 2007 г. магистратът е заловен в Горна Оряховица да кара леката си кола с 1,7 промила алкохол. В началото на март 2010 г. Окръжният съд във Варна окончателно го осъжда на 6 месеца пробация и поправителен труд плюс 10% удържане от заплатата, като времето на наказанието не се признава за трудов стаж. За това престъпление магистратът обаче не е отстранен от работа.

Същата година прокуратурата повдига обвинение на Теодор Милев за престъпления по служба и нанесена вреда на бюджета в размер на 27 000 лева от 2004 г. до 2007 г. Той е отстранен от длъжност като съдия с решение на Висшия съдебен съвет до приключване на въпросното наказателно от общ характер дело. След като магистратът е напълно оправдан по него, съдебният съвет го връща на работа. Като компенсация за времето, през което е бил отстранен от длъжност, са му платени близо 60 000 лв.

Така съдия, хванат да пие и да кара и осъден за това и после подсъдим за престъпление по служба, е върнат в храма на Темида и продължава да правораздава. Ще го прави още две години, защото магистратите у нас се пенсионират на 65 г.

Междувременно бащата на загиналия Краси обяви, че ще обжалва условната присъда на убиеца на сина си. Същото ще направи и прокуратурата.