Две обвинения са повдигнати на сина на бизнесмена Миню Стайков - Стайко Стайков, който бе арестуван за осуетяване на полицейска проверка, съобщи Нова телевизия.

Едното обвинение е за неподчинение на полицейско разпореждане, а второто - за подаване на фалшив сигнал на телефон 112. Адвокатът на Стайков уточни, че за двете провинения законът предвижда административна глоба, а не арест.

Младият мъж, който е с мярка за неотклонение заради разследването срещу него и баща му, е бил в бронирана кола, с въоръжени мъже. Пред униформените твърдял, че се качил на стоп. Стайков ще остане зад решетките за 72 часа, а в събота Софийският районен съд ще заседава дали да го остави за постоянно в килията.

През последните два месеца 29-годишният Стайко е с мрка за неотклонение „подписка”, след като 8 месеца изкара под домашен арест. Тъй като не е нарушавал условията му, по закон административно мярката се променя в по-лека.

Екшънът започнал около 18 часа снощи на оживения столичен булевард "Черни връх". Полицаите спрели за рутинна проверка две луксозни коли.

При проверката, едно от лицата в "Ауди"-то, осуетило проверката от полицията, поради което е задържано”, разкри началникът на Охранителна полиция Веселин Младенов. Осуетилият проверката е Стайко Стайков. 29-годишният мъж обяснил на полицаите, че тръгнал на автостоп за Айтос. Така попаднал в бронираната кола, с въоръжени мъже. Искал да пътува с влак, но променил мнението си.

С брониран автомобил, с още един, с въоръжена охрана. Сега няма да му коментирам репликите, нали, аз това го приемам като подигравка с колегите. Че е охранявано лице, че не може да бъде проверяван, че после на стоп случайно се качил в тия автомобили. Нали, случайно в брониран автомобил с въоръжена охрана никой не се качва на стоп”, коментира по време на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Стайков отказал да съдейства на полицията. И така се озовал за 24 часа в ареста на столичното четвърто РПУ. На е ясно дали да е употребил наркотици.

„Стайков не е бил водач, за да имаме основание да го тестваме”, обясни още Иванов.

„Доколкото разбрах, че е имало и обаждане от негова страна, че подозира, че е обект на отвличане. Това при него явно става въпрос за рецидив, защото се случва за втори път. Да смени репертоара, аз това препоръчвам, да вкара нещо по-свежо”, заяви избраният за главен прокурор Иван Гешев.

В края на януари 2019 година Стайко Стайков се появи внезапно в "Пирогов", като твърдеше, че бил отвлечен и бит. Не знаел от кого, не бил информиран и че го издирват с червена бюлетина. Тогава прокуратурата му повдигна официално обвинения за участие с баща му - Миню Стайков, в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Заради лошото му здраве, съдът го пусна под домашен арест.