22-годишният син на Катя Лерца, която прегази и уби на място полицай в Пловдив, също застана пред съда, който гледа мярката му за неотклонение по обвинение в отвличане, побой и грабеж.

Костадин Костадинов и тримата му съучастници Йордан Арбалиев, Стефан Харизанов и Илиян Смиленов бяха задържани в края на септември. На 19 септември т.г. около 1,00 часа през нощта, 22-годишният Костадин и един от приятелите му позвънили на вратата на 44-годишен пловдивчанин, който преди време откраднал от съпруга на Катя Лерца бензинова резачка, а след това я е оставил в заложна къща срещу сума от близо 200 лева.

Двамата млади мъже издърпали длъжника от дома му, след което го качили в лек автомобил, паркиран наблизо. Малко по-късно в колата се качили и другите двама извършители. Синът на Катя Лерца и тримата му другари са возили жертвта си по пътя към хижа "Студенец", завързан чисто гол в багажника на автомобила, управляван от Смиленов. След това са пъхнали в гърлото му дървена дръжка на малка брадвичка, нанесли са му побой, а освен това залепили тиксо на един от пръстите, за да му кажат докъде ще го отрежат.

От разследването става ясно, че четиримата задигнали мобилния телефон на жертвата си, дебитна карта и сумата от 20 лева. След това последвало предложение да го закарат до язовир Въча, за да го хвърлят в него. Идеята обаче се видяла прекалено радикална на останалите участници, които решили , че наказанието му е достатъчно, качили го гол в багажника на колата и го върнали в Пловдив. Изхвърлили го заедно с дрехите му в покрайнините на града и изчезнали.

На първа инстанция съдът остави и четиримата в ареста. Апелативните магистрати обаче измениха мярката за неотклонение на четвъртия съучастник Илиян Смиленов, от "задържане по стража" в парична гаранция от 5 000 лева. 22-годишният син на Катя Лерца и другите двама обвиняеми остават зад решетките.

Съдът прецени, че от събраните по делото доказателства, разпити на свидетели, както и от самопризнанията на Смиленов, който е управлявал автомобила при отвличането, остава неразколебано обоснованото предположение за участието и на четиримата обвиняеми в най-тежкото от престъпленията, в които са обвинени.

Относно шофьора обаче от материалите по делото се установява, че той в по-малка степен е участвал в извършеното отвличане, а по отношение на съпричастността му към грабежа, няма достатъчно убедителни доказателства да е заплашвал или удрял пострадалия. За това съдът прецени, че уважава жалбата на адвокатите му за промяна на мярката за неотклонение.

Няма опасност четиримата да се укрият, но за трима от тях има опасност да извършат престъпление при една по-лека мярка за неотклонение, мотивира съдът своето определение.

Заседанието по делото се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираха обвиняемите и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците им.

Определението на Апелативния съд е окончателно.