Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение на 42-годишен мъж за убийството на 71-годишния доцент Стефан Нейков, който бе намерен в безпомощно състояние преди два дни в района на Военна болница в града. Това съобщи заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов.

Мъжът е задържан с прокурорска заповед за 72 часа, в петък ще бъде внесено в съда искане за постоянна мярка "задържане под стража".

По думите на Гавраилов няма доказателства за предумишлено убийство. На база множеството огледи са установени две места, които имат отношение към инцидента, както и това, че побоят е извършен близо до спортната зала до село Оризари, подчерта прокурорът.

Нейков е бил пребит от съпруга на 32-годишна негова студентка с бухалка, която е била открита от разследващи близо до река Марица, като мястото е посочено от съпругата.

Според прокуратурата ученият е нападнат е в момент, когато изнудвал студентката за пари и интимна близост, в замяна на което обещал да уреди изпитите и завършването й.

След като е бил пребит, пострадалият е бил преместен до Военна болница, каза Гавраилов, като добави, че целта не е била да бъде потърсена медицинска помощ.

Аутопсията е установила множество травматични увреждания по цялото тяло и главата на Нейков, като има счупени две ребра. Все още не установено какво точно е причинило смъртта на преподавателя.

Наказанието, което се предвижда е лишаване от свобода от 10 до 20 години.