33-годишният Данаил Георгиев, който преди 10 години помете компания от младежи в Симеоновград навръх Великден и уби шестима от тях, е примерен затворник - няма дисциплинарни наказания и е награждаван многократно. Това съобщиха специално за Dir.bg от Главна дирекция "Изпълнения на наказанията". 

На 23 април 2011 г. пияният Данаил изгуби контрол над "летящата" с над 130 км/ч. по симеоновградската улица "Съединение" кола, която се качи на тротоара и помете група младежи, тръгнали за църква. Недалеч от храма, на метри от родния си дом, издъхва 19-годишният Георги Георгиев. Заедно с него на тротоара умират петима от приятелите му - 18-годишната Яница Бойчева, 17-годишната Мелин Зеид, 19-годишният Трифон Трифонов, 17-годишният Красимир Марков и 17-годишният Евгени Атанасов. 

Други две деца от голямата компания - 17-годишният Милен Жеков и 19-годишната Мария-Луиза Неделчева лежат на земята, потънали в кръв. След катастрофата те дълго ще се възстановяват от получените физически и психически травми.

На 8 януари 2014 г., малко преди третата годишнина от катастрофата, Върховният касационен съд изцяло потвърждава присъдите на Данаил Георгиев и братовчед му Живко Желев, който му е дал колата на баща си. Шофьорът е осъден на 12 години затвор, а по-младият Живко - на 7 г. Той вече е на свобода.

"За 10 години нито един от двамата не е дошъл да поиска прошка. Освен това очакваме до края на тази година Данаил също да го пуснат предсрочно. Той вече се опита да излезе, но му отказаха", каза преди дни пред Dir.bg почернената майка на загиналия Георги - Славка Митева.

Годишна почивка и домашен отпуск за шофьора, отнел 6 живота

След отправено запитване на Dir.bg, от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ съобщиха, че Данаил Георгиев изтърпява наложеното му наказание от 12 години "лишаване от свобода" в Затворническо общежитие от открит тип.

След като ВКС потвърждава присъдите, на 17 януари 2014 г. Данаил Георгиев е приведен в затвора в Стара Загора. Там обаче остава само месец. От 19.02.2014 г. младежът е разпределен в Затворническо общежитие от открит тип в Гълъбово.

На 11 август 2015 г. Данаил е преместен в Затворническото общежитие от открит тип в Стара Загора, тъй като общежитието в Гълъбово е закрито. Според затворническите власти, шофьорът от "Черния Великден" е примерен затворник. Той полага доброволен труд, като в момента е устроен на работа в обслужващата дейност на ЗООТ-Стара Загора.

От 10.04 2017 г. Георгиев е поставен на лек режим и оттогава се ползва с правата по режима, а именно месечен домашен отпуск до две денонощия. Няма наложени дисциплинарни наказания. Награждаван е многократно с наградите „домашен отпуск“ и „ползване на годишна почивка извън затворническото общежитие от „открит“ тип“. Докато е в отпуск Данаил пребивава в Стара Загора, но и ходи до Симеоновград при родителите си. Той вече е семеен и има дете.

От ГДИН уточняват, че по време на ползването на въпросните награди лишеният от свобода не е допускал нарушения или закъснения при връщането си в общежитието.

През месец ноември 2020 г. е направено предложение пред Окръжния съд в Стара Загора за условното предсрочно освобождаване на Данаил. Магистратите обаче оставят без уважение молбата.

Към 27 април т.г., остатъкът от наказанието на шофьора-убиец е в размер на 2 години 5 месеца и 16 дни.