Ямболският окръжен съд остави за постоянно в ареста шофьора на украинския ТИР, обвиняем за катастрофата на пътя Елхово-Лесово, при която загинаха трима души, а 16 бяха ранени.

Инцидентът стана на 9 октомври около 6 часа сутринта. Пътнически микробус, в който пътуваха 18 души от Сливен и Ямбол за пазар в Одрин, се заби в задната част на спрелия на пътя камион. Шофьорът на буса и двама от пътниците загинаха на място. 51-годишният Октавиян Бекиян - шофьор на ТИР-а, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като е създал предпоставка за катастрофата. Бил спрял в лентата за движение без светлини и шофьорът на микробуса го видял едва в последния момент на мокра настилка рано сутринта.

Бекиян има двойно гражданство - украинско и молдовско. Според съдия Пепа Чиликова извършеното деяние съставлява особено тежък случай, обвиняемият е чужд гражданин и няма постоянен адрес в страната ни. Събраните до момента данни по делото сочат, че механизмът и обстоятелствата, при които е извършено престъплението, обуславят опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление. Освен това са събрани доказателства, че камионът е стоял на пътя часове преди инцидента, което е нарушение на Закона за движение по пътищата.

Защитата нарече този подход дискриминационен, защото се основава само на това, че Октавиян не е български гражданин. Адвокатът на шофьора заяви, че ширината на пътя от 7,5 м е нарушение на всички европейски регламенти и вина за това носи държавата.

Мярката за неотклонение на шофьора ще бъде обжалвана от защитниците му на 20 октомври пред Апелативния съд в Бургас.