Софийската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шестима думи за автобусната катастрофа, станала край Своге на 25 август 2018 г., при която загинаха 20 души, съобщиха от държавното обвинение. 

Пред окръжните магистрати ще застанат шофьорът на автобуса Григор Григоров, както и Бисер Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на "Трейс София" ЕАД, техническият ръководител И. Иванов, началникът на Асфалтовата база в Костинброд С. Трифонов,  М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, Стела Попниколова - директор на дирекция "Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции" в АПИ.

Материалите по делото са събрани в 277 тома. Сред тях са протоколи от разпити на над 100 свидетели и заключения на 24 вещи лица. Приложени са и множество веществени доказателства. 104 лица са конституирани в качеството на пострадали, част от които понастоящем са в чужбина. След приключване на разследването, предявяване на материалите на страните по делото е продължило няколко месеца.

Трагедията стана на 25 август 2018 г., когато обвиняемият Григор Григоров превозвал с автобус „МАН“ членове на пенсионерския клуб в село Световрачене, техни близки и приятели, както и други хора. За този ангажимент управляваното от него дружество „М.-5“ ООД имало сключен договор за маршрут от с. Световрачене, област София до с. Царевец, община Мездра и обратно.

Около 17 ч. автобусът се движел по второкласен път II-16 в района на Своге с тридесет пътници. В близост до местността „Янкулови воденици“ имало завой надясно и поставени пътни знаци за забранено движение със скорост по-висока от 40 км/ч и опасност от хлъзгане. Водачът не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от около 53,5 км/ч. Последвали удари с движещите се по същия път товарни автомобили „Нисан“ и „Ситроен“, промяна на посоката, преминаване през мантинелата и преобръщане на автобуса по стръмния скат.

Пътниците в него са получили множество различни по степен увреждания. Двадесет от тях са починали в резултат на тежки травми, на другите десет пострадали са причинени телесни повреди. В хода на разследването на тежкия пътен инцидент е установено, че автобусът, с който е осъществяван превоз на пътници не е преминал задължителен технически преглед.

Платното за движение било покрито с асфалтова настилка, положена при рехабилитацията на пътя по Проект „България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17“. Дейностите по него били извършени от Сдружение „Трейс София“, на основание договорно споразумение от м. август 2011 г. с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), в качеството на възложител, след проведена процедура и извършеното оценяване за изпълнител на проекта.

Имало е сключен и договор за възлагане на консултантски услуги между АПИ и дружеството "ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД за осъществяване на строителен надзор на обекта.

По досъдебното производство са извършени множество експертизи за изясняване на причината за катастрофата, в това число над 30 съдебномедицински. Изготвени са автотехническа и пътностроителна експертизи, съдебнотехнически експертизи на асфалтобетон и на автобуса, физико-химическа, съдебнопочеркова и съдебногеодезическа експертизи.

Установено е, че структурата на асфалтовата настилка в района на тежкия пътен инцидент не съответства на стандарта относно коефициента на полируемост - само 28%, при изискване не по-малко от 50%.

За техническа причина за възникване на инцидента се сочи навлизане на автобуса в зона на остър завой, при мокра асфалтова настилка, с технически несъобразена с радиуса на завоя скорост и значително намаления коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество. В резултат на нормативно несъответстващата структура на пътната настилка, коефициентът на сцепление бил силно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП.

От страна на обвиняемия Бисер Иванов, в качеството му на ръководител на проекта, не са изпълнени нормативно установените му задължения за контрол на строителните работи. Това е довело до нарушаване на изискванията за добро качество на ремонта в конкретния участък.

Обвиняемият С.Трифонов, като началник на Асфалтова база не е осъществил ръководство и контрол върху производствената дейност.

Обвиняемият И.Иванов като технически ръководител, на който е възложена дейност по ремонта на пътищата по проекта, не е изпълнил задълженията си по оперативно-стопанско, техническо и административно ръководство на строителния обект.

Обвиняемата М.Т. като строителен инженер не е изпълнила нормативно установените си задължения за строителен надзор на строителните работи.

Обвиняемата Стела Попниколова, в качеството й на директор на дирекция в Агенция „Пътна инфраструктура“, не е изпълнила задълженията си по ръководене и управление на проект „Транзитни пътища V“. Тя не е създала организация спрямо работата на лицето, осъществяващо контрол върху „ПЪТКОНСУЛТ 2000" ЕООД.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.