55-годишната Вероника И. отива на съд заради незаконното събаряне на сграда - паметник на културата, в центъра на Пловдив, съобщиха от Апелативната прокуратура в града.

Преди две години къщата на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу, проектирана от известния архитект Йосиф Шнитер, беше разрушена. Според собственика на имота Светослав Митов сградата е съборена, защото е била опасна.

Вероника И. е обвинена за това, че на 5 юни 2019 г., в гр. Пловдив е организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване културното наследство и недвижима културна ценност.

Според прокуратурата тя е  знаела, че се осъществява  нарушение на Закона за културното наследство - престъпление по чл.277а, ал.6, вр. ал. 4 от Наказателния кодекс.

Обвиняемата била пълномощник на ЕООД, създадено през 2017 г. Основен предмет на дейността на фирмата били строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупило имот на ул. "Гладстон" № 12, който включвал необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката била монолитна. Тя се намирала в задоволително състояние и не съществувала опасност да се самосрути, посочват от прокуратурата.

Снимка: Трафик Нюз

Обвиняемата знаела, че сградата е под закрила на специалното законодателство. Първоначалната идея била постройката да се реставрира, да се дострои и да се продаде.

През 2018 г. от фирмата била потърсена професионална помощ от архитект и бил изготвен проект за реконструкция. Проектът включвал запазване на фасадата с декоративните пластики и допълване на изчезнали фрагменти, видими в архивни документи.

По отношение на внесения проект имало положително становище от НИНКН, след което той бил съгласуван с Министерството на културата. Въз основа на него, през март 2019 г., главният архитект на район "Централен" в гр. Пловдив издал разрешение за ремонт, възстановяване и и реконструкция на съществуващата сграда, но не и за срутването ѝ.

Въпреки това на 5 юни 2019 г. обвиняемата, отклонявайки се от обхвата на разрешението за строеж, се свързала със строителна фирма, за да изпрати багер в имота на "Гладстон" №12.

По делото са били разпитани свидетели, назначени са били и са били приобщени заключенията на строителни експертизи, според които състоянието на сградата е било задоволително и атмосферните условия не са довели до повреди. Било е установено, че действията по премахване на постройката не са били съгласувани и одобрени от Министерството на културата, като са били реализирани в нарушение на изричните процедури на специалното законодателство - Закона за културното наследство.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в извършването на което В.И. е обвинена, е лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Предстои Окръжен съд - Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.