Вековна къща,паметник на културата в центъра на Пловдив, беше съборена вчера незаконно. Сградата бе архитектурно бижу, проектирано от известния архитект Йосиф Шнитер за богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу. В късния следобед строежът беше запечатан, случаят се проверява от прокуратурата, съобщи БНТ.

В сградата на ул. "Гладстон" 12 в идеалния център на града под тепетата са живели и наследници на известната пловдивска фамилия Обрейкови. Съборената сграда е част от архитектурния ансамбъл с къщи по Главната улица на Пловдив, които имат статут на групова недвижима културна ценност. Преди години мястото е било използвано и за детска градина, а в момента е частна собственост - на строителната компания "Верона Резиденс".

Строената преди повече от век къща на Васил Куцоглу

Снимка: Трафик Нюз

Според разрешението за строеж от общината и одобрения проект от Националния институт за културно наследство собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Вместо това, багерите на инвеститора сринаха всичко до основи.

"Строително разрешение имат за възстановяване на съществуващата сграда и смяна на функцията й на жилищна. Имотът е 100% частен. Трябваше да бъде реновиран като всички външни зидове съответно да се съхранят и интегрират в новата сграда", заяви кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов.

От районното кметство незабавно спряха строителното разрешение на фирмата. Известната архитектка Румяна Пройкова - автор на проекта за реновиране на сградата, видимо беше разстроена от гледката: "Чувствам се много неприятно в момента... Сградата беше с проект, идеен проект, с пълно запазване на фасадите..."

Според собственика на имота Светослав Митов, къщата-паметник на културата е съборена, защото е била опасна.

"Това са проблемните дъждове. Сутеренната част се беше напълнила с вода, две от стените се бяха пропукали, една от стените беше опасна за съседната сграда", каза той, но всъщност експертна комисия обаче е трябвало да установи опасността от самосрутване на сградата. На което Митов отвърна: "Аз съм собственик, а не изпълнител. Коментирайте, с който трябва - не с мен".

От фирмата-изпълнител отказаха коментар, а общински служители запечатаха обекта.

От Националния институт за недвижимо културно наследство заявиха, че собствениците са длъжни да възстановят сградата в първоначалния ѝ вид. Те подлежат на санкция до 30 000 лв.