Изнесено съдебно заседание на Шуменския окръжен съд по делото за железопътното произшествие в Хитрино се състоя в района на жп гарата в населеното място. При продължилия повече от един час оглед на стрелка номер 5 и на жп съоръжения, направен по искане на защитата и уважено от съда, бе осигурен времеви прозорец, по време на който влакове не се движеха.

На него присъстваха съдебният състав, прокурор Маргарита Георгиева, адвокати на подсъдимите и на семействата на пострадалите и загиналите, свидетели и експерти по жп съоръжения.

По време огледа стана ясно, че изнесеното заседание се прави на място, за да може на следващото съдебно заседание, насрочено за 15 ноември, при изслушване на технически експертизи да има визуална представа от съоръженията, сред които срелка номер 5.

Демонстрирана бе и работата й при отключено, незаключено и междинно състояние. Бяха направени и множество фотографии, които ще бъдат сравнявани с наличните доказателствени материали по делото, сред които снимки от огледа след инцидента. Ще се сравнява и в какво положение е била тогава стрелката. "Искаме да видим инфраструктурата как трябва да бъде, след като знаем от огледа как е била след инцидента", каза Ивайло Йорданов - адвокат на един от обвиняемите.

Пред съдебния състав бе демонстрирана работата на стрелката

Снимка: БТА

На следващото съдебно заседание по делото ще бъдат изслушвани вещи лица, изготвили допълнителна пожаро-техничаска експертиза, назначена от съда. На него се очаква да бъдат представени и техническа експертиза за дерайлирането на железопътната композиция, и комплексна техническа експертиза, отбелязва говорителят на Шуменския окръжен съд Стилиян Стилиянов.

Обвиняеми по делото са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе, управлявали дерайлиралата на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан. От последвалия взрив загиват 7 души, а 29 са пострадали; разрушени са е са нанесени щети на десетки сгради в населеното място.