Четири семейства от село Хитрино, което пострада тежко, след като влакова композиция дерайлира, а при инцидента имаше жертви и големи щети, ще посрещнат зимата във фургони. Това заяви пред медиите омбудсманът Мая Манолова, след като внесе сигнал, заедно с председателя на БЧК Христо Григоров, при главния прокурор за начина, по който са изразходвани средствата събрани и отпуснати на гражданите и за възстановяването на селото.

В края на 2016 г. влак превозващ гориво дерайлира край Хитрино. Последва експлозия, при която загинаха 7 души, десетки бяха ранени, а множество сгради разрушени.

Манолова обясни, че до нея са постъпили множество жалби за начина, по който са изразходвани средствата от Социалния фонд към Министерството на труда и социалната политика. Те са около 5 млн.лв. и са били за възстановяване на пострадалите от взрива сгради. Четири от къщите обаче все още не са готови.

Други възражения, които хората от Хитрино са споделили на омбудсмана при нейното посещение там, са били за строително-монтажни работи на пострадалите къщи.

"Според жителите на Хитрино липсва публичност и прозрачност за начина, по който се изразходват средствата", заяви Манолова.

Хората смятат, че са били извършвани ремонти на сгради, които не са пострадали от експлозията, които са необитаеми, а в същото време ремонти на засегнати сгради не са започвани или довършвани.

Манолова обясни, че средствата от Социалния фонд е трябвало да се разпределят от обществен съвет, като е имало и оплакване, че липсва прозрачност по отношение на тези решения.

Омбудсманът допълни, че освен пари от Социалния фонд, за Хитрино е била открита дарителска сметка към БЧК. За тези средства и начина, по който са изхарчени нямало оплаквания. Мая Манолова и Христо Григоров са обаче съпредседатели на обществения съвет, отговорен за оползотворяването на събраните пари, и за да няма съмнения, те са предали на прокуратурата цялата документация, свързана с тези средства.

Третият източник на финансиране за пострадалите били средствата от дарителската сметка, открита от община Хитрино. Манолова обясни, че е имало зададени въпроси и по отношение на тези пари.

Омбудсманът предположи, че прокуратурата ще провери и трите начина на финансиране на пострадалите в Хитрино.