Вчера от "Булмаркет" лансираха нова версия - че според експертиза, поръчана в чужбина, не високата скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията, при която загинаха 7 души.

Стрелочникът Ирфан Хасан, видял с очите си всичко, днес разказа преди bTV, че влакът летял с много висока скорост, а машинистите първоначално не разбрали за катастрофата.

„Той направо идваше да ни убива, друго какво да ти кажа… Цялото село гори, слизат машинистите и викат на дежурния – защо ни спря. Нямаше намерение изобщо да спре, ако не беше се скъсал”, каза Хасан. 

Той е отговорен за стрелките на коловозите във фаталната сутрин. Убеден е, че не съоръжението е причината.

„Стрелката си е заключена, стрелката не съм я обръщал цяла нощ и не се обръща, тя е пета стрелка е сигурно най-здравата стрелка, няма проблеми”, коментира още той.

„Единият от хората там, които са на гарата, е казал, че изпуска газ и въпреки всичко е пуснато електричеството отново? Не мога да ви кажа”, заяви Станко Станков, управител на „Булмаркет”.

Решението за повторно пускане на електричеството вероятно е взето от диспечера.

Според прокуратурата експертизите на "Булмаркет" не могат да служат за промяна в изводите на обвинението и са категорични, че виновна е високата скорост.

Румънският експерт, който е изготвил частна експертиза, обаче ще бъде разпитан като свидетел по гражданско дело на пострадал от инцидента. Това определи съдът на първото заседание по дело, заведено от пострадалия при взрива на влаковата цистерна Цанко Георгиев, предаде БТА. Той настоява за 50 000 лв. обезщетение от НКЖИ и "Булмаркет" заради изгаряния, които е получил по тялото и нараняване на ръката.

Съдът отхвърли молбата на ответниците да прекрати делото, но прие заключенията на румънския специалист под формата на доклад, но не и като експертиза. 

Делото ще продължи на 6 ноември, като дотогава съдът ще се произнесе по направените искания за доказателства. На следващото заседание предстои разпит на свидетели, които ще бъдат разпитвани относно състоянието на железопътната мрежа и за подробностите около катастрофата, и нанесените щети.

Според Георгиев вина за инцидента имат и машинистите, и обслужващите релсовия път, но смята, че най-голямата причина за катастрофата е високата скорост. По думите му трябва да има извинение към пострадалите заради случилото се.

Адвокатът на Георгиев - Николай Димитров, който представлява пострадалите от катастрофата, коментира, че гражданските искове за обезщетение са за над 10 млн. лв. Той уточни, че става въпрос за 30 дела, като по-голямата част от тях са спрени, докато не приключи делото срещу машинистите, обвинени за трагедията.

Според него частната експертиза на "Булмаркет" не могат да послужат пред съда. Димитров допълни, че за нея са платени 25 000 евро, а с тези пари е можело да бъде платен един иск на пострадал от инцидента.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова също каза пред журналисти, че заключенията по частните експерти нямат стойност за разследването или по делото, тъй като не са възложени нито от съд, нито от прокуратура. Тя допълни, че версията, която се представя в частната експертиза, е била изследвана от държавното обвинение и отхвърлена, след направени заключения от специалисти и събрани доказателства.