Съдът заличи от списъка със свидетели мистериозната жена, която според защитната теза на Георги Семерджиев, е шофирала джипа му във фаталната нощ на 5 юли 2022 г.

Снимки от днешното заседание ВИЖТЕ ТУК>>

И днес въпросната жена не се яви пред съда, предаде БНТ. Според магистратите защитата на подсъдимия е имала многократни възможности да я осигури като свидетел, но това не се е случило. Елена Йорданова на няколко пъти не бе намерена на посочения адрес, допълва БТА. 

Междувременно започнаха пледоариите по делото, което се провежда в Апелативния съд в столицата. 

Прокуратурата поиска потвърждаване на тежката присъда на Семерджиев, осъден за тежката катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две момичета. За престъплението Софийският градски съд призна за виновен Георги Семерджиев и го осъди на 20 години затвор.

"Пред втората инстанция беше проверена втора версия за случилото се. И тя беше дискредитирана. Затова трябва да бъде отхвърлена. Надявам се, че пред Върховния касационен съд подсъдимият няма да изложи и трета версия", посочи прокурорът по делото.

Снимка: БТА

Според него теорията на Семерджиев, че е бил отвлечен и упоен, както и че не е карал колата в нощта на инцидента, бе отхвърлена отдавна.

Допълнителни експертизи отхвърлиха втората версия на подсъдимия. Всички доказателства сочат, че Семерджиев е употребил наркотици в деня на инцидента, посочи прокуратурата. Според държавното обвинение ефектът на метамфетаминът е като падане на всички задръжки.

"Доказано е, че именно Семерджиев е карал джипа. Правилно градският съд е завишил наказанието за циничния начин, по който две момичета са загинали. Затова не трябва да бъде намалено наказанието. С подобна присъда се надявам да се постигне дисциплиниращ ефект както при подсъдимия, така и в обществото", посочи държавното обвинение.

Родителите на загиналите момичета и адвокатите им поискаха същото от Апелативния съд.

Часове по-късно оттам обявиха, че ще се произнесат с решение в срок по делото. Според закона, при това положение, съдът може да потвърди присъдата от първата инстанция, да я измени, както и да върне делото за ново разглеждане. Срокът, описан в закона е двумесечен, но е инструктивен.

На предишното заседание по делото се яви Велина Аршинкова, която заяви пред съда, че е била в колата при фаталната катастрофа на столичния булевард "Черни връх", при която бяха убити две момичета. Според нейните твърдения, Семерджиев не е бил зад волана, а колата е шофирала непозната жена - въпросната неоткриваема свидетелка. По време на заседанието беше приета и експертиза, според която следи от ДНК-то му не са открити по въздушната възглавница на автомобила му. 

Снимка: БТА

26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович загинаха на 5 юли 2022 г., когато 35-годишният Георги Семерджиев, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Свети Наум" в София с висока скорост, след което се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете млади жени, които по това време са се движили по тротоара.

В края на април м.г. Софийският градски съд призна за виновен Георги Семерджиев и го осъди на 20 години затвор при първоначално строг режим. Присъдата обаче бе обжалвана и в края на септември Софийският апелативен съд даде ход на процеса.