Военният съд в Пловдив оправда бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Димитър Шивиков по делото за злоупотреба със служебно положение.

В средата на декември 2015 г. ген. Шивиков бе предаден на съд за това, че като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в периода от неустановена дата преди 29 април 2014 г. до 5 август 2015 г., при условията на продължавано престъпление - 13 отделни деяния, е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения, и е превишил властта си.

Деянията са извършвани системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за Анелия Гергова-Шивикова, община Карлово, община Клисура, община Калофер и Сдружение "Ловно-рибарско дружество" в Карлово имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини другиму вреда.

От деянието са настъпили тежки последици - имуществени на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски и неимуществени.

Наложената му парична гаранция в размер на 1000 лева се отменя.

Присъдата подлежи на обжалване и протест.

Преди месеци, по друго дело, гледано в Софийският военен съд, Шивиков бе оневинен, но само на първа инстанция. Там обвиненията към него са злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт по време на командването на задгриничния ни контигент в Афганистан.