Присъдата бе прочетена преди минути от съдия Владимир Астарджиев.

Прокурор Николай Христов поиска 12 г. затвор при първоначален строг режим, а адвокатът на родителите на момиченцето - доживотна присъда.

Ковачева трябва да плати и 400 000 лв. обезщетение на родителите на вече 2,5-годишната Никол Димитрова.

Магистратите промениха мярката за неотклонение на Емилия Ковачева от парична гаранция в домашен арест. Според съдия Астарджиев вината на акушерката е била доказана от камерите в болничното заведение.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Защитата обяви, че ще обжалва.

"Родителите не искат други да страдат като тях. Всичко е направено да се парични смърт. Това, че детето е попаднало в добри ръце и му е оказана помощ, е въпрос на случайност. Детето можеше да умре", заяви адвокатът на семейството Мария Даскалова.

Пред медиите и самите родители на Никол коментираха, че ще обжалват присъдата, защото смятат, че наказанието не е достатъчно, предаде БТА. Бащата на детето добави, че надеждата за справедливост се е върнала, защото въпреки че са очаквали по-голяма присъда, са допускали, че тя може да бъде и по-малка. Той и майката казаха още, че в момента Никол е в добро здравословното състояние.

"Голям бандит е, понататък ще ви я покажем", каза таткото.

Майката пък заяви, че не иска извинение от Ковачева, защото не желае да има никакъв контакт с нея.

Самата акушерка отказа коментар, но по-рано проговори пред съда и заяви, че не помни да е ударила бебето, затова иска да я оправдаят.

41-годишната Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство на 4-дневната Никол. На 17-и срещу 18 април 2015 г. през нощта Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. Малкото дете има и засегнат очен нерв.