Прокурорският син Васил Михайлов остава под домашен арест, реши Софийският районен съд тази вечер. Няма категорични и безспорни доказателства да е напуснал адреса, няма експертиза на записите от камерите. Според съда той е бил в питейното заведение точно преди да се установи на адреса, а не след това.

След репортажи на bTV за прокурорския син от Перник, той се изправи днес пред съда. Пред магистратите самият Михайлов заяви, че действително е нарушавал домашния си арест. Казва, че го е направил само веднъж и от суеверие.

По думите му, излязъл е за около минута до питейно заведение, за да вземе ключовете си, които бил оставил там още преди да бъде арестуван. Той добави, че съжалява за интервюто си пред bTV заради последствията за него в този момент.

Решението не е окончателно и може да бъде протестирано пред Софийския градски съд.

От прокуратурата съобщиха, че докато е бил в ареста няколко пъти Васил Михайлов е участвал в сбивания.

По информация на медиата Васил Михайлов е нарушил мярката си за неотклонение пет пъти - за между 7 и 40 минути, а от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" съобщили това на полицията с три дни закъснение. За седмицата, в която Васил Михайлов е под домашен арест, проследяващата му гривна е отчела, че е излизал от дома си неведнъж, показва проверката на правосъдното министерство и прокуратурата.

"Към настоящия момент, според събрани свидетелски показания, е установено, че същият е посетил питейно заведение, което е в близост до неговия дом", съобщи Георги Иванов, наблюдаващ прокурор в Софийска районна прокуратура. Заради всичко това от прокуратурата поискаха прокурорският син да се върне обратно зад решетките. "За нас прокурорите няма значение длъжността на даден обвиняем, неговите родствени връзки или социалният му статус. Единствените важни неща за нас са законите и моралът", допълни Георги Иванов.

Колкото до контрола над Васил Михайлов спазва ли домашния си арест - от полицията за седмица са направили 39 проверки на адреса му. Бил е там винаги. Със закъснение разбрали, че гривната му показва, че в други случаи той е излизал. "Информация беше дадена на 1-ви за предходни три дни, няма как да реагираме като първо ние не знаем какво е това и второ - минали са часове, а може би и дни", обясни ст. комисар Стоян Млеканов, директор на ОДМВР - Перник.

Как е възможно да не бъде засечено проследяващото устройство, ако обвиняемият е нарушил мярката си?

В Контролния център за електронно наблюдение се получава информация за всеки, на когото е поставена гривна за проследяване. Системата тук индикира в реално време всеки опит да бъде нарушен разрешения периметър или опити гривната да бъде свалена, съобщава БНТ.

Дали Васил Михайлов е нарушил мярката си за неотклонение преди или след като му е поставена гривна като тази, предстои да стане ясно, когато приключи разпоредената проверка.

Два типа електронни гривни се ползват в момента в България - едната с джипиес със сателитен сигнал, а другата с радиочестотен. И двата вида подават в реално време сигнал при нарушения, който влиза в системата за електронно наблюдение. 18-годишният Васил Михайлов е бил с гривна от втория тип. Възложената проверка ще установи дали той е ходил на заведение, докато е бил с нея.

"Екип от експерти от главната дирекция ще провери всички тези обстоятелства, свързани с това лице - всички събития, които са генерирани в системата ще бъдат проследени и проверени. Не само в системата, и на място ще бъдат извършени съответните изисквания на документи, разговори с колегите, докладите, които са подавани", каза Юлиан Шемширов - началник на отдел "Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите" в ГДИН.

По данни на правосъдното министерство, устройството, поставено на Михайлов, показало отклонение.

"Докладът от електронното устройство показва, че е имало отклонение от периметъра за определено време и има един момент от 40 минути на определена дата, когато гривната не е излъчвала сигнал. Проверката трябва да установи на какво точно се дължи това и дали служителите от МП са реагирали адекватно, когато са получили сигнал, че нещо не е наред", каза Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.