Апелативният специализиран съд отказа да пусне от ареста алкохолния бос Миню Стайков, въпреки решението на спецмагистратите от миналата седмица, които постановиха мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 000 лева.

Според втората инстанция има опасност бизнесменът да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат на свобода, делото е с фактическа и правна сложност, голяма част от свидетелите са подчинени или зависими от Миню Стайков и може да им се окаже въздействие. Освен това, според съда, държавното обвинение работи с нужната бързина.

"Моля да потвърдите мярката гаранция, тъй като здравословното ми състояние е тежко, не получавам адекватна лекарска помощ и се чувствам унижен, тъй като не мога да ходя сам дори до тоалетната", заяви Миню Стайков пред апелативните спецмагистрати. Той беше докаран в съда в инвалидна количка.

Апелативният спецсъд обаче прецени, че здравословното състояние на обвиняемия не е причина за промяна на мярката му за неотклонение. Затова и го оставиха в ареста за постоянно, като решиха той да бъде лекуван в неврохирургията на МВР-болница под охрана. По делото има данни, че бизнесменът страда от мозъчно-съдова болест.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който в момента е част от защитата на Стайков, заяви, че подзащитният му от декември не е посещаван от невролог въпреки прекарания инсулт. Има десет молби за лекарска помощ до директора на затвора, затова Миню Стайков ще търси правата си в Страсбург.

Магистратите посочиха, че престъпленията, за които бизнесменът е обвинен, са за дълъг период от 9 години. Освен това, бандата се е състояла от 7 души, които са действали в условията на конспиративност и системност, подчерта съдия Даниела Костова, която е докладчик по делото.

Заедно със Стайков зад решетките остава и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров. Мъжът е обвинен като член на престъпната група на бизнесмена и за държане на 506 000 кутии цигари без бандерол в бивша мандра край Карнобат.