Специализираната прокуратура протестира определението на Специализирания наказателен съд от 18 март 2019 година, с което мярката за неотклонение на Миню Стайков "задържане под стража" бе изменена в "парична гаранция" от 500 000 лева, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Със същото определение в по-лека бе изменена и мярката за неотклонение за задържане на другия обвинен по делото - Иван Димитров, син на кмета на Карнобат - в гаранция в пари от 50 000 лева.

Прокуратурата предлага Апелативният специализиран наказателен съд да потвърди взетите най-тежки мерки за неотклонение и за двамата обвинени, се казва още в съобщението.

Преди три дни бизнесменът, собственик на "Винпром" - Карнобат, поиска да бъде пуснат на свобода заради влошеното си здравословно състояние. Съдът прие, че той не може да продължи да се лекува в затворническата болница. На 31 октомври Стайков получил инсулт и е лекуван в болницата на МВР, затова на заседанията по делото се явяваше в инвалидна количка.

Преди половин година  той беше обвинен за пране на пари и укриване на данъци, след като беше задържан при акция на спецпрокуратурата във "Винпром Карнобат", "СИС индустрийс" и "Топаз мел".