Софийският районен съд отхвърли иска на бившия главен прокурор и бивш председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров срещу съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков. Това става известно от решение на съда от 21 август. 

Искът е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие медийно изказване от 14 и 16 януари т.г. на Кирил Петков. 

Тогава той обяви, че допускът до секретна информация на Цацаров е бил отнет от ДАНС. Малко след това бившият главен прокурор подаде оставка от КПКОНПИ, но твърдеше, че оттеглянето му от поста няма нищо общо с отнетия допуск. Цацаров претендираше за 15 хиляди лева обезщетение. 

Според съда обаче изказванията на Петков не са противоправни.

"Не е противоправно поведението при изказани мнения с негативна оценка, пряко или косвено засягащи конкретно лице, когато името му се коментира или се предполага във връзка с обществен въпрос, свързан с неговия пост, дейност или занятие" се посочва в мотивите за решението на съдия Деница Цветкова. 

"Такива оценки не могат да ангажират отговорността на автора им за обезщетяване на причинени неимуществени вреди на адресата, ако не засягат достойнството на личността (т.е. ако не съставляват обида)", се посочва още в решението. 

То не е окончателно и подлежи на обжалване.

По-рано Цацаров заведе и дело срещу отнемането на достъпа до държавни тайни и го спечели.