Прокуратурата е повдигнала обвинение на 39-годишният мъж, който удари движещ се автомобил на околовръстното шосе на София. Той е задържан за 72 часа, съобщиха от прокуратурата на съвместен брифинг с представители на МВР.

Инцидентът стана тази сутрин около 04:00 часа. Автомобилите са се движели от "Студентски град" към "Младост". "Порше", управлявано от 39-годишния българин, е ударило излизащ от локалното платно "Форд". От удара е причинена смъртта на 64-годишен френски гражданин Неговата 62-годишна спътница и 45-годишния шофьор на ударения автомобил са със средни телесни повреди, каза заместникът на градския прокурор Десислава Петрова.

Шофьорът на автомобила "Порше" е отказал да даде проба, но по-късно е дал кръвна проба във ВМА.

Предстои разпит на всички установени по делото свидетели. Предстои съдебна автотехническа експертиза въз основа на предстоящата съдебно-медицинска експертиза, която изчерпателно ще установи причините за деянието и механизма на неговото осъществяване. Разпитани са преки очевидци на сблъсъка. Не са установени следи от спирачен път при първоначалния оглед на местопроизшествието, съобщи още прокурор Петрова.

Комисар Радослав Начев, заместник-началник на пътна полиция към СДВР, обясни, че водачът, причинил произшествието, е правоспособен. От 2002 го до 2009 г. има пет нарушения на Закона за движение по пътищата, от 2011 г. досега спрямо него са издадени 23 електронни фиша за превишение на скоростните режими.

"Миналата година - на 5 април, автопатрул на отдел Пътна полиция спира водача за неизползването на обезопасителен колан по време на движение, като за това деяние те му съставят акт и му връчат шест електронни фиша на стойност 1250 лева, които към настоящия момент не са заплатени от него. Отделно - от месец юни тази година до настоящия момент, спрямо него има издадени още 5 електронни пиша на стойност 700 лв. Към момента незаплатените глоби за нарушения на Закона за движение по пътищата, предимно изразяващи се в превишение на скоростните режими, са на стойност 1950 лв.", каза комисар Радослав Начев.

Прокурор Христо Кръстев заяви, че всички държавни институции следва да си взаимодействат срещу престъпленията на пътя. Той припомни, че прокуратурата е представила идеи за законови промени по линия на транспортните престъпления, като е предложено завишаване на наказанията и отнемане на превозното средство след управление с алкохол или наркотици. Необходимо е да бъдат консолидирани усилията на цялата държава за противодействие на този вид престъпления, допълни прокурор Петрова.

Главен инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция "Национална полиция" заяви, че пътна полиция не е спирала да си взаимодейства с всички институции да се намалят предпоставките за възникване на пътни произшествия. "След подобни случаи ние сме яростни и неудовлетворени от резултатите и затова с всички сили ще продължим да се борим с подобни водачи", заяви Близнаков. Той допълни, че контролът по пътищата е завишен на максимум и "няма да спираме, докато не отстраним всички такива водачи от пътя", като отчете, че каквото зависи от МВР по тази линия, се прави в пълна степен.