Не е установен политически чадър над Димитър Любенов, причинил тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София. Това заяви на брифинг говорителката на прокуратурата Сийка Милева.

В кръвта на обвиняемия има наличие на 1.73 промила алкохол, както и кокаин, поясни тя. Пробата е обработена във ВМА, като кръвта е взета непосредствено след инцидента, добави Милева.

По думите ѝ наблюдаващият прокурор ще анализира всички обстоятелства и ще прецени дали да подведе Димитър Любенов под наказателна отговорност за умишлено убийство на пътя.

Това е поредният случай на войната по пътищата, в който водач си позволява да кара пил и под въздействието на дрога, подчерта Милева.

Тя заяви още, че не ѝ е известно в автомобила да са открити големи суми пари или наркотични вещества, но уточни, че това е повод да се направи допълнителен оглед на автомобила, както и на местопроизшествието - да се види какво е състоянието на пътната настилка.

Под ръководството на главния прокурор колегите от Софийска градска прокуратура ще изследват всички действия по разследването и дали има умисъл в престъплението на дееца, каза Сийка Милева.

"Много е трудно един прокурор да предяви обвинение в непредпазливост, когато по делото категорично са събрани доказателства, че водачът е употребил алкохол, че е приел няколко вида наркотични вещества, и че не се е съобразил със скоростта за определения участък, какъвто е случаят с вашия колега Милен Цветков, за който беше повдигнато обвинение за евентуален умисъл. В случая "Любенов" това е по преценка на наблюдаващия прокурор, но съм убедена, че ще бъдат изследвани всички обстоятелства", каза Милева.

СГП извършва активни действия по разследването и ще бъдат изследвани всички обстоятелства. По досъдебното производство е назначена автотехническа експертиза, която да установи скоростта на автомобила, но такава още не е подготвена.

Сийка Милева отново призова за взаимодействие между институциите и единна държавна политика, с ясни рамки, в които да се посочи отговорността на институциите, за да се справим с престъпленията на пътя, но и с организираната престъпност и разпространението на наркотиците.

На Околовръстното шосе мощната кола, управлявана от Любенов, удари движещия се отпред автомобил, в който пътуваха трима души. При тежката катастрофа загина френски гражданин, а спътницата му, също френска гражданка, беше настанена в болница в тежко състояние.