Софийският районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 24-годишния Константин Суботинов - втория обвиняем във връзка с убийството на 41-годишния Кристиян Пеев в София. 

Суботинов, който работи в известен столичен клуб като барман и е и доставчик, е обвинен за лично укривателство. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 9 август е направил опит да помогне на 29-годишния Веселин Вълчинов да укрие извършеното жестоко убийство. 

Обвиняемият е отишъл до жилището на Вълчинов на столичната ул. "Георги Сава Раковски", помогнал му да почисти и да изхвърли парцалите, с които почистили, след което поставили останките от тялото на 41-годишната жертва в чували. След това Константин отишъл в района на парк Витоша с Веселин и разкопал дупки, в който сложил пликовете с останките в тях и ги прикрил с камъни.

След като криминалистите стигат до него, 24-годишният мъж сам признава за действията си. Според прокурора обаче Константин Суботинов не е дал обяснение защо е решил да помогне на извършителя. Доказателствата до момента сочат, че той не е участвал в убийството на Пеев и разчленяването на тялото му, а се явил след това, за да помогне на Веско Вълчинов с укриването на останките.

Снимка: БТА

Защитата на Суботинов изтъкна, че това е инцидентна проява и поиска по-лека мярка. Адвокат Кристиян Мирчев заяви, че клиентът му досега не е стъпвал в полиция, работел на две места и разкрил цялата истина пред полицията. Буквално завел разследващите при останките и показал предметите, свързани с убийството.

"Аз не твърдя, че поведението му следва да се толерира. Не твърдя, че е извършил нещо добро за обществото, но считам, че с оглед цялостното му поведение, няма нужда да търпи най-тежка мярка за неотклонение в този момент. Това е единственото. Ние не твърдим, че той не е виновен, нито твърдя, че трябва да му се връчи "медал за храброст" или за някакво добро поведение, но не за всяко престъпление следва да се вземе най-тежка мярка за неотклонение. Още повече че настоящото престъпление е леко по смисъла на Наказателния кодекс", заяви защитникът.

 

Районните магистрати обаче прецениха, че обвиняемият може да извърши друго престъпление и постановиха спрямо него най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.