Неуредени финансови отношения е мотивът за жестокото убийство в центъра на София. Жертвата от улица "Раковски" е 41-годишен столичанин, убит от свой приятел, 32-годишен бивш барман, сега безработен. Това стана ясно от думите на заместник главния секретар на МВР Живко Коцев пред бТВ

Двамата мъже дори имали общи бизнес планове, допълни по Нова телевизия директорът на СДВР Любомир Николов.

"Извършителят на престъплението впоследствие разбира, че няма да се осъществят, и в един момент губи самообладание, кани го в собствения си апартамент и там му нанася удар с тъп предмет в задната част на главата", обясни директорът на СДВР.

Убитият в центъра на София е съден за опит за убийство

Оказва се, че убитият е съден за опит за убийство преди години.

Той е с влязла в сила присъда, която е изтърпял, разкри още шефът на столичната полиция-

Убийството е извършено в жилището под наем на "Раковски", а останки от тялото са разхвърляни на различни места из града, както и в парк Витоша. Смъртта е настъпила още във вторник, в късния следобед.

"В жилището са намерени части от тялото. То е било наето под наем от заподозрения за извършеното престъпление". Предполагаемият извършител пребивава на територията на столицата от известно време. Той е инициали В.В., на 32-години, криминално проявен, доскоро е работил като барман, а към момента е безработен. С жертвата са били в приятелски отношения", каза Коцев.

"Извършителят занася трупа в банята и започва разчленяването, изхвърля останки в тоалетната чиния и така попадат в канализацията. Помагачът ни отведе до яма на Витоша, където в 5 чуваала са били костите на убития", добави щрихи към ужасяващото престъпление шефът на СДВР.

"Според профила на психолозите това е лице, което има комплекси, изключително агресивен, злобен и отмъстителен", обобщи Живко Коцев.

Освен извършителя на престъплението за 72 часа, е задържан и съучастникът му, който му помогнал, като разнесъл останки от тялото в различни места на столицата, включително на Витоша.

Причината всичко това да извърши помагачът, е била, че убиецът няма шофьорска книжка и кола. Телефонът на жертвата пък е бил открит в квартал "Изток".

"Трупните останки са изхвърлени на различни места в столицата с автомобил, който е собственост на близък на извършителя на престъплението. Самият автор на деянието няма собствен автомобил и шофьорска книжка. Двамата са задържани за 72 часа. Установено е цялото движение на извършителя на престъплението. Чували с трупни останки са намерени и в природен парк "Витоша", каза заместник главният секретар на МВР.

Той обясни как разследващите са стигнали до дирите на извършителите само за часове. Широк кръг от експерти проучва навиците на жертвата, установяват близкото му обкръжение. 

"Престъплението изключително зловещо. В рамките на съдебно-психиатрични експертизи ще се установи дали извършителят разбира значението на това, което е извършил. Агресията е изключителна", коментира Живко Коцев.

Според шефа на СДВР пък двете убийства с това в Лозен са сходни.

"Жертвите и убийците са млади хора, агресивни. Що се отнася до убиеца от Лозен, то не можем да кажем има ли конкретни пропуски, тече проверка", обобщи той.

Останките от тялото на мъж бяха намерени в шахта в центъра на София в събота вечерта, след подаден сигнал от живущите в кооперацията и отзовал се екип на "Софийска вода" за проблем в шахтата.

Жертвата беше обявена за издирване от негов близък на 8 август следобед.

Задържани бяха двама мъже - единият по подозрение, че е извършил престъплението, а другият за укривателство. Разследването на убийството е поето от Софийската градска прокуратура. 

Очаква се днес и от прокуратурата да дадат официално подробности по жестокото престъпление.