Пловдивският окръжен съд оправда напълно собствениците на съборения преди две години тютюнев склад на улица "Одрин" 8 в Пловдив - Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич. Те бяха обвинени в разрушаване на паметник на културата, чието събаряне започна на 6 март 2016 година, но беше спряно с протести.

В съда обаче се разбра, че по документи тя не е точно паметник на културата. За статута на сградата има два протокола, издадени от НИНКН на една и съща дата. На практика те са абсолютно идентични, различават се само в частта за статута на сградата - в единия пише, че е тя попада в територия на групов археологически паметник на културата, а във втория - точно обратното.

 

Решението подлежи на обжалване и прокуратурата, която искаше условни присъди за двамата, веднага заяви, че ще го направи.

Според тяхната адвокатка Розалина Апостолова съдия Розалия Шейтанова е издала един справедлив и законосъобразен акт.

"Заради мърлявата работа на държавната администрация не може двама души да носят наказателна отговорност, каквито и да са те", заяви тя, цитирана от "24 часа".

"Съветвам всички инвеститори да си търсят правата до края", коментира пък Николич.

Неговите и на Бранеков намерения на собствениците бяха на мястото да се построи мащабна бизнес сграда.

Обвинения бяха повдигнати обвинения и на бившия главен архитект на града Румен Русев, но той почина и делото срещу него беше прекратено.