Софийският градски съд освободи окончателно от ареста Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Магистратите отхвърлиха искането на прокуратурата да задържи за постоянно обвиняемия, като посочи, че е налице вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност.

Обвиняемият да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание, посочи съдебният състав, информира БТА.

Предишната инстанция - Софийският районен съд, остави Захариев в ареста на 3 март, защото, според магистратите, има опасност той да се укрие, тъй като води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес. Червеният пират е обвиняем за отправяне на заплахи към публични личности, сред които магистрати и политици.

35-годишният мъж бе задържан на 29 февруари в района на Боянските гробища без да оказва съпротива. Той е обвиняем за закана с убийство заради това, че е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, Илко Захариев преценявал, като следял случващото се в обществения живот.

Още в залата на първата съдебна инстанция стана ясно, че Захариев, който е родом от Сливен, води скитнически живот в София и няма документи за самоличност. "Червеният пират" обясни на магистратите, че работи като архитект на свободна практика и се занимава активно с математика и рисуване. Захариев твърди, че е открил намерените в него телефони в кош за боклук в столичен мол. Мъжът връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване.

По време на заседанието бе обявено, че 35-годишният мъж два пъти е влизал в психиатрия - в Сливен и София. По делото все още не е готова психиатричната експертиза и не е ясно дали Захариев може да носи наказателна отговорност.

Според прокуратурата, има безспорни доказателства, които показват че именно от телефоните намерени в Захариев са изпращани заплашителните имейли. По делото е разпитана и съдия Владислава Цариградска. Ако бъде признат за виновен Захариев може да получи до шест години затвор.

"Това е един психично болен човек, незлоблив, тих, бивш отличник от математическа гимназия, следвал е архитектура, човекът си живее в неговия си живот. Той е задържан с три огромни чанти с дебели книги", каза тогава пред медиите адвокатът му Георги Георгиев. Според него заболяването на Захариев е форма на аутизъм. Захариев не е съпричастен към деянието, твърди Георгиев.

Според защитника сливналията няма близки, приятели, а с родителите си няма връзка от години.