Няма съмнения, че именно Илко Захариев, станал известен като "Червения пират", стои зад злонамерените заплахи към представители на централната и местна власт. Той е направил и самопризнания. Това стана ясно от съвместния брифинг на директора на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков и Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП. 

Захариев беше задържан снощи в района на Боянските гробища без да оказва съпротива.

Т. нар. Червен пират е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, преценявал като следял случващото се в обществения живот, допълни Владимир Димитров. 

От МВР изключват версията задържаният да е контактувал с лица от криминалния контингент. "Нито има лица от криминалния контингент, с които той е комуникирал, нито има политически нюанс. Той е изключително антисоциален, няма лица, с които да контактува. Живеел е сам, водил е клошарски начин на живот, така че всичко това го изключваме", изтъкна Илков.

Директорът на ГД "Национална полиция" каза още, че задържаният показва принципи на психически отклонения и тепърва предстои да бъде диагностициран.

Експертите от ГДБОП са установили по категоричен начин, че същото лице е изпращало заплахите към вицепремиера Мария Габриел, съдия Владислава Цариградска, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР Любомир Николов и др. В телефоните на мъжа са открити всички имейли, съвпадащи на 100%.

След задържането му стана ясно още, че мъжът е заплашвал и министъра на образованието Галин Цоков, представители на съда във Варна, столичен мол и СГП. Задържаният е изпратил 20 имейла със заплахи и до Агенция "Митници".

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков и Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП

Снимка: БТА