Софийският апелативен съд намали от 15 на 10 години "лишаване от свобода" наказанието на украинеца Роман Логвиненко, подсъдим за атентата с гранатомети срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров.

Според прокуратурата, в периода от неустановена дата на началото на пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г., в съучастие с Артьом Темпински - извършител, Максим Чорний - извършител и Йевен Балков - помагач, Логвиненко умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров. Обвинителите също така смятаха, че подсъдимият е купил колите, с които е организиран атентата и е осигурил оръжието. Давал е и съвети на съучастниците си.

На 29 октомври 2015 г. на кръстовището между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" в столичния кв. "Кръстова вада" Темпински и Чорний стреляха два пъти по бронирания автомобил на Алексей Петров с гранатомети, но снарядите не можаха да проникнат в колата.

Преди година Софийският градски съд призна Логвиненко за виновен и го осъди на 15 години затвор. Магистратите обаче го оправдаха по обвинението, че е подбудител и организатор на покушението.

Според второинстанционния съд, участието на Роман Логвиненко в покушението е много по-малко от това на останалите украинци.

В мотивите за промяна на присъдата пише: "Въпреки тежестта на извършеното посегателство, приносът на Логвиненко е сравнително по-малък от този на останалите съучастници... С оглед на тези обстоятелства определеният петнадесетгодишен период на изолиране на подсъдимия от обществото се явява завишен и несправедлив и налага намаляването му на посоченото основание на десет години лишаване от свобода".

Апелативните магистрати също така считат, че 10-годишната присъда съответства и на хронично увреденото здравословно състояние на подсъдимия, за който по делото са представени доказателства, че страда от хроничен вирусен хепатит „С“ в средно тежка форма с преход към цироза на черния дроб, хепатомегалия, варикозно разширение на вените, срастване органите на коремната кухина, хроничен трахеобронхит и посттрахеостомична деформация на 5 –ти хрущялен пръстен на трахеята с дихателна недостатъчност от първа степен.

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.