В периода от неустановена дата на началото на пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г., в съучастие с Артьом Темпински - извършител, Максим Чорний - извършител и Йевен Балков - помагач, Логвиненко умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров, съобщиха от държавното обвинение.

Украинецът го организирал чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага (парична сума в размер на 200 000 евро на тримата). Освен това, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез набавянето на два броя гранатомети РПГ-22, давал е съвети, разяснения и е организирал следенето на Петров. Обвиняемият набавил и автомобили за извършване на престъплението – „Ситроен Саксо“ и „Опел Астра“.

Около 08.35 часа в уречения ден, в кв. „Кръстова вада“, където живее Петров Темпински и Чорний опитали умишлено да умъртвят повече от едно лице – него и шофьора му Стефан Борисов, по начин и със средства опасни за живота на мнозина, пише още в обвинителния акт.

Двамата наемници произвели изстрели с гранатометите срещу автомобила на Петров - брониран „Mercedes S 500 Gard“. На кръстовището между ул. „Проф. Милчо Лаков и ул. „Светослав Минков“, при навлизане в ляв завой Петров и шофьорът усетили два силни удара отдясно в предната част на автомобила, предхождани от два силни гърмежа през интервал от около две секунди.

В резултат на това предното панорамно стъкло на мерцедеса е спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от стена на сграда паднала и ударила задния ляв калник. Включили се защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса.

Борисов продължил да шофира в посока бул. „Черни връх“, направил обратен завой на самата улица в близост до кръстовището, без да излиза на булеварда и се върнал по същия маршрут в обратна посока, като паркирал автомобила в гаража на дома на Петров.

От проведените разпити на място на свидетели е установено, че извършителитеса се оттеглили с „Опел Астра”, цвят бордо, както и че единият е имал бяла маска на лицето. По късно колата е открита изоставена, а в нея са открити две масти - черна и бяла.

Автомобилът е транспортиран за експертиза, където са иззети нишковидни обекти, отривки, дъждобран с камуфлажен цвят, два броя зелени кръгли капаци (за РПГ), два броя метални скоби (за РПГ).

По-късно са проведени разпознавания, чрез които е установена самоличността на  украинските граждани Темпински, Чорний и Балков, а експертизите категорично са доказали, че маските са използвани при опита за покушение.

Разпитан в хода на досъдебното производство,обвиняемият Роман Логвиненко не дава обяснения. Очаква се Софийски градски съд да насрочи първото заседание по делото. Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело. Роман Логвиненко е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в София, уточниха от прокуратурата.